Blog

5 goede redenen om over een Via Verde in Spanje te fietsen

Wil je over een Via Verde in Spanje fietsen? We geven 5 overtuigende redenen om te fietsen over oude spoorlijnen in Spanje. Na het verkennen van 20 Vias Verdes in Spanje willen we andere recreatieve fietsers helpen door onze Via Verde ervaringen te delen.

Een overzicht van vijf redenen om Vias Verdes in Spanje te fietsen:

  1. Een Via Verde brengt je naar verrassende plekken
  2. Via Verde in Spanje fietsen kan iedereen
  3. Via Verde fietsen is een gezonde en duurzame manier om Spanje te ontdekken
  4. Een via verde maakt nieuwsgierig
  5. Een via verde in Spanje is altijd open en toegankelijk

1. Een Via Verde brengt je naar verrassende plekken

Een vakantiebestemming kiezen kan lastig zijn. Overal zijn mooie steden, lieflijke dorpen en interessante bezienswaardigheden. Een Via Verde in Spanje brengt je naar plekken die je waarschijnlijk niet zelf zou uitkiezen. De oude spoorlijnen liggen kriskras verspreid door het hele land.

De dorpen die verbonden zijn aan het spoor zijn vaak onbekend. Heb jij weleens gehoord van gehuchten als Aldeanueva de Barbarroya, Génave, Serón of Logrosán? Door het reizen naar een Via Verde in Spanje kom je op andere plaatsen.

Verken de nieuwe omgeving en laat je verrassen door de lokale cultuur en streekproducten. Kortom, gebruik een Via Verde in Spanje als afbakening en leidraad.

2. Via Verde in Spanje fietsen kan iedereen

Een Via Verde is gemaakt om over te wandelen en te fietsen. Een aantal Vias Verdes is zelfs geschikt voor rolstoelgebruikers. Omdat treinen niet sterk konden stijgen of dalen zijn de hellingspercentages van de oude spoorlijnen laag.

De destijds gebouwde spoortunnels en viaducten maken vlak fietsen in Spanje voor iedereen mogelijk. Ook zorgen de autovrije fietspaden ervoor dat recreatief fietsen in Spanje ontspannend en veilig is.

Ben je geen fanatieke fietser? Ga dan Via Verde fietsen in Spanje met een e-bike.

3. Via Verde fietsen is een gezonde en duurzame manier om Spanje te ontdekken

Door in de omgeving van een Via Verde te overnachten, een restaurants in een oud stationsgebouw te bezoeken of in het dorp inkopen te doen, steun je de lokale economie.

Daarnaast is fietsen vrij van CO2 uitstoot en gezond. Je bent een aantal uur in de buitenlucht en trapt erop los. De hoogteverschillen zorgen voor een goede inspanning, maar je hoeft geen topsporter te zijn om te finishen. Na een flinke fietstocht, smaken de plaatselijke tapas vanzelfsprekend nóg beter.

4. Een via verde maakt nieuwsgierig

Tijdens het fietsen van Vias Verdes in Spanje wordt je vanzelf nieuwsgierig en ontstaan ontzettend veel vragen.

Wat is smalspoor of breedspoor? Wat werd vervoerd over het spoortraject? Wat is dit voor landschap? Hoe zit het eigenlijk met de oogst van olijven en wanneer vindt deze plaats? Wie is Primo de Rivera en wat stond precies in het rapport van de Wereldbank?

Via Verde informatieborden zijn meestal in het Spaans en vaak ontbreekt de context.

Omdat de vragen zich sneller kunnen opstapelen dan de afgelegde kilometers, hebben we “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje” geschreven. In dit boek gidsen we je over twintig Vias Verdes.

Het boek is gratis te lezen met Kobo Plus of te koop via bol. Klik voor een preview hier.

5. Een via verde in Spanje is altijd open en toegankelijk

Bij het verkennen een Via Verde in Spanje zijn er geen wachttijden, geen kaartjes, reserveringen of entreegelden. Een Via Verde is de gehele dag toegankelijk en gratis.

Wil je fietsen in Spanje in de winter dan is een Via Verde in Zuid-Spanje een perfecte optie. Wil je liever fietsen in Noord-Spanje? Dan kan je beter het bezoek plannen in het voorseizoen of naseizoen.

Controleer voordat je gaat fietsen altijd de Via Verde website ViasVerdes.com. Op deze website van de officiële Vias Verdes stichting staat informatie over onderhoud en worden tijdelijke sluitingen bekend gemaakt.

Meer weten over Via Verde fietsen?

Door te klikken op onderstaande regio’s kom je uit bij onze Via Verde fietsverslagen:

Fietsen in Andalusie
Fietsen in Extremadura
Fietsen in Valencia
Fietsen in Murcia
Fietsen in Castilie la Mancha

Laatste update: 29-02-2024

error: Kopiëren is uitgeschakeld