BlogFietsen in Castilla y LeonSpanje

Via verde Ruta de la Plata Salamanca Alba de Tormes

Lees onze ervaring over het fietsen van via verde Ruta de la Plata Salamanca Alba de Tormes. Ontdek het startpunt, parking, camping en foto’s.

Kilometers
0
Hoogtemeters
0

Fietsen in Spanje tijdens een citytrip Salamanca

In de historische stad Salamanca in de regio Castilla y Leon liggen diverse fietspaden. Tussen de fietsende studenten voel je je meteen thuis.

Tijdens ons eerste bezoek aan de Unesco werelderfgoed stad fietsen we naar het enorme Plaza Mayor voor een hapje en een drankje. Pas twee jaar later ontdekten we dat via verde Ruta de la Plata Salamanca Alba de Tormes met een lengte van 20 kilometer aan de rand van de stad ligt.

Startpunt

Het is eind februari als we de studentenstad opnieuw bezoeken. We parkeren op een parking voor campers bij het tankstation buiten de stad. De via verde start slechts 300 meter van deze plek. Het gebruik van de parkeerplaats en camperplaats van het Repsol tankstation is gratis. Dit is de locatie van de parking:

C. Tercera, 1
37188 Carbajosa de la Sagrada
GPS: 40.938975, -5.654503
Details: gratis camperfaciliteiten en overnachting. De druk bereden autoweg kan geluidsoverlast geven.

Sta je liever met een camper of caravan op een camping? Op 5 kilometer fietsen van via verde Ruta de la Plata Salamanca Alba de Tormes ligt Camping Regio. Deze camping is het gehele jaar geopend. Ga voor meer boekingen en informatie naar de website van ACSI Eurocampings Camping Regio.

Met de CampingCard ACSI kampeer je hier slechts voor 21 euro per nacht in het laagseizoen. De kaart geeft tot wel 60% korting in het voor- en naseizoen. In 2024 kun je op 3.000​ campings terecht, in 25 Europese landen. We hebben ons aankoopbedrag van €16.99 al binnen 4 nachten terugverdiend. Bestel de kaart direct in de ACSI Webshop.

Spookdorp

De fietsroute is eenvoudig gevonden en brengt ons in zuidoostelijk richting de stad uit. Op het eerste stuk liggen vrij grove stenen. We slalommen om de obstakels. Het is net te doen met onze smalle fietsbanden.

De laatste bebouwing die we passeren is een complete straat met half voltooide appartementen. Sommige woningen zijn bijna voltooid, andere zijn slechts geraamtes. In Spanje zien we vaker dit soort spookdorpen die door de huizencrisis nooit zijn voltooid. De vastgoedprojecten zijn, net als de oude spoorlijnen, opeens verlaten.

Diverse natuur

Na een paar minuten fietsen hebben we de stad achter ons gelaten en worden we omgeven door eindeloos kale heuvels. Al sinds de start moeten we constant klimmen. Uitgegraven heuvelwanden helpen het fietspad enigszins plat te houden.

Na het passeren van een boerderij met zwarte Iberico varkens komen we in een dehesa. We zijn allebei verrast door de verandering van de natuur. Waar het eerste gedeelte volledig leeg en open is, worden we nu opeens omringd door een Mediterraans bos. Het hoge spoortalud geeft een prachtig panorama.

Spoorgeschiedenis Ruta de la Plata

Dit spoor maakte ooit deel uit van het 347 kilometer lange deeltraject tussen Plasencia en Astorga, dat onderdeel was van het 900 kilometer lange spoortraject tussen Sevilla en Gijón, bekend als el Ferrocarril Ruta de la Plata. Dit spoortraject verbond steden als Mérida, Cáceres, Palancia, Empalme, Salamanca, Zamora, Astorga, León en Oviedo. Officieel werd het deeltraject Plasencia-Astorga in 1896 geopend.

In plaats van tunnels of bruggen kent dit deel van het spoortraject veel taluds en uitgegraven heuvelwanden. Op sommige plaatsen bestaan de heuvelwanden uit zacht roze gesteente.

Klimmen

Na 14 kilometer fietsen hebben we 144 meter geklommen. We bevinden ons op het hoogste punt van de via verde op 932 meter. We verlaten de dehesa en komen in een open omgeving. Meteen starten we met afdalen. Kleine vogels vliegen met ons mee en boven onze hoofden cirkelen grote roofvogels.

Onderweg passeren we een watertap. Handig omdat we vanaf het fietspad wel uitkijken over dorpen, maar er niet doorheen komen. Het uitzicht op het middeleeuwse dorp Alba de Tormes en de rivier is prachtig.

Maar ook dit dorp doet het spoor niet aan, in plaats daarvan maken we een flauwe bocht naar rechts en volgen rivier de Tormes. Na een 20 kilometer stopt via verde ruta de la plata bij de halte van Alba de Tormes.

Fietspad van 130 kilometer?

In ons boek “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje verklapten we al dat er plannen zijn om een derde van het traject tussen Plasencia en Astorga om te bouwen naar via verde waardoor een fietspad van 130 kilometer ontstaat tussen Plasencia en Salamanca. Zo ver is het nu nog niet.

Overigens is niet iedereen blij met de aanleg van deze via verde. Hoewel de laatste trein in 1996 over dit spoor reed, hopen sommige gemeenten al jaren dat het traject weer in gebruik wordt genomen. Recent heeft de Europese Unie het traject opgenomen in het wereldwijde Ten-T-netwerk dat de deur opent naar heropening.

Ook vanuit de politiek zijn al diverse studies gedaan naar de haalbaarheid van de heropening. Straks hebben we niet alleen gefietst over een voormalig treinspoor, maar ook over een toekomstig spoor. De seinen hebben ze vooralsnog laten staan.

Terugweg

We zijn geëindigd op 820 meter en mogen op onze terugweg eerst 112 hoogtemeters klimmen voordat we  kunnen afdalen. Zo nu en dan passeren Spanjaarden ons op mountainbikes met een vrolijke groet.

De laatste kilometers kijken we uit op de lager gelegen stad Salamanca en de Nieuwe Kathedraal. De klokkentoren van 92 meter, een van de hoogste van Spanje, laat zich goed zien.

Aanrader?

Op deze via verde maak je 256 hoogtemeters in 20 kilometer. Wil je de dorpen bezoeken dan lopen de hoogtemeters verder op. Het eerste gedeelte vanuit Salamanca is open, dus houd rekening met de wind. Er is weinig schaduw op het traject. Wel zijn er picknickplekken. Bij het startpunt zit een supermarkt waar je eventueel makkelijk eten en drinken kan inslaan.

Dalend kan het grove grind belastend zijn voor je rijwiel. Beschik je over een fiets met brede banden dan kan je de route van de slag om Los Arapiles fietsen.

Samenvattend: een hapje of een drankje op Plaza de Mayor is leuk, maar als je eerst hebt gefietst dan smaken alle Spaanse lekkernijen natuurlijk nog veel beter. Zowel een bezoek aan Salamanca als het bezoek aan deze via verde raden wij aan.

Verder fietsen?

Wil je meer kilometers maken? Reis dan net als wij naar Bejar om het zuidelijke deel van via verde Ruta de la Plata te fietsen.

Route via verde Ruta de la Plata Salamanca-Alba de Tornes

error: Kopiëren is uitgeschakeld