BlogSpanje

Fietsen in Extremadura langs de mooiste bezienswaardigheden

Ontspannen fietsen in Extremadura doe je over een Via Verde: een oude spoorlijn omgebouwd tot fietspad. Lees hier welke mooiste bezienswaardigheden van Extremadura wij tegenkwamen op de fiets.

Als we terugblikken op het fietsen in Extremadura dan is het eerste dat ons te binnen schiet de verlatenheid. De uitgestrekte natuur in de dunbevolkte regio die ligt tegen de grens met Portugal is adembenemend. Dit krijg je al mee als je met de auto door de omgeving rijdt. Ga je fietsen over Vias Verdes dan wordt de ervaring magisch. 

De ANWB heeft een lijst met de mooiste bezienswaardigheden van de van Extremdura. Het viel ons op dat als je gaat via verde fietsen in Extremadura, je deze lijst bijna volledig kunt afstrepen.

Natuurpark Monfragüe: magisch natuurschoon

Op de eerste plaats in de top 10 staat natuurpark Monfragüe. Je kan het bezoek aan dit nationaal park gelegen aan de rivier de Taag makkelijk combineren met een bezoek aan Via Verde de Monfragüe. Dit voormalig spoortraject waar ooit treinen van Portugal naar Parijs en Londen reden, ligt aan de rand van dit natuurpark en is absoluut een fietstocht waard.

fietsen in extremadura
Via Verde Monfragüe laat je fietsen op de rand van het natuurpark

Trujillo en vogelparadijzen: Middeleeuwse stad  en verrekijkers

Op de derde plaats van de mooiste bezienswaardigheden van Extremadura staat Trujillo. Op onze route naar Via Verde Vegas del Guadiana kwamen we langs deze prachtige middeleeuwse stad. De Via Verde van 57 kilometer ligt slechts een half uur rijden van Trujillo en nam ons in de winter mee naar een vogelparadijs. Ironisch genoeg staat deze vogelrijkdom van de Extremadura op plek vier op de ANWB lijst.

via-verde-vegas-del-guadiana-gieren
Monniksgieren bij het fietsen van via verde Vegas del Guadiana

Dehesa: eeuwenoud ecosysteem

Plek vijf is gereserveerd voor de dehesa. Dit eeuwenoude ecosysteem komt voor op sommige plekken in het midden en zuiden van Spanje en Portugal. Op Via Verde Monfragüe, Via Verde Vegas del Guadiana, Via Verde la Jayona, Via Verde Ruta de la Plata fietsten we tot ons genoegen dwars door dehesas en zagen we niets anders dan glooiende weides vol steeneiken met op de achtergrond hoge bergen.

fietsen in extremadura via-verde-vegas-del-guadiana-arroya-rivier
Bij diverse vias verdes fiets je dwars door dehesas

Merida: Romeinse brug over de Guadiana

De stad Merida, op plek zes, ligt 60 minuten rijden in oostelijke richting van Via Verde Vegas del Guadiana. Merida ligt aan de rivier de Guadiana. De oude Romeinse stad beschikt over een indrukwekkende brug over deze rivier. Bij het fietsen in Extremadura van Via Verde Vegas del Guadiana ga je met een prachtige spoorbrug over dezelfde rivier.

Plasencia: diverse lekkernijen

Op de negende plaats staat Plasencia. In deze sierlijke stad vonden we allerlei lekkernijen uit de regio. Iberico ham, wijn uit de Extremadura, etc. De oude ommuurde stad is een heerlijke plek voor een citytrip en ligt slechts een kwartier rijden van Via Verde de Monfragüe. Het nieuwe gedeelte van Via Verde de la Plata richting Bejar vertrekt vanuit Plasencia. Dus een bezoek aan deze stad en fietsen in Extremadura laat zich eenvoudig combineren.

lokale-lekkernijen-spaanse-ham

Voorbereiding

Door deze vias verdes te bezoeken pak je dus behoorlijk wat bezienswaardigheden mee van de top 10. Andersom werkt ook, bezoek de bezienswaardigheden en combineer dit met fietsen. Fietsen in Extremadura vraagt wel om een gedegen voorbereiding. Om je op weg te helpen hebben we Fietsen als een trein over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje geschreven.

error: Kopiëren is uitgeschakeld