Fietsen in Bourgogne-Franche-ComtéFrankrijk

Fietsen in de Bourgogne over La Voie des Vignes bij Beaune

Ben je op zoek naar plekken om te fietsen in de Bourgogne? Een van de leukste fietsroutes die wij hebben verkend is La Voie des Vignes bij Beaune.  Hieronder delen we onze fietservaring, foto’s, camping en andere tips.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Kilometers
0
Hoogtemeters
0

Route

Dwars door de beroemde wijnvelden rondom Beaune loopt de bewegwijzerde fietsroute La Voie des Vignes met een lengte van 22,8 kilometer. Deze fietsroute gaat voornamelijk over kleine smalle asfaltwegen die alleen gebruikt worden door wijnboeren om bij hun wijnstokken te komen.

La Voie des Vignes laat je fietsen in de Bourgogne tussen Beaune en Santenay. Ontdek het departement Côte-d’Or op 750 kilometer van Utrecht.

La Voie des Vignes fietsen

In elk dorp waar de route doorheen voert kun je de auto parkeren. Echter, een plek om onze camper achter te laten was even zoeken. Uiteindelijk kiezen we deze camping die slechts een paar honderd meter ligt, van het dorp Santenay waar La Voie des Vignes start.

Direct na vertrek slaan we bij de bakker in het dorp wat lekkernijen in voor tijdens de fietstocht. Het duurt niet lang voordat we in Santenay het eerste La voie des vignes fietsbord zien.

Wijnoogst

Fietsen in de Bourgogne over de wijnfietsroute begint spectaculair. Meteen fietsen we midden in een wijnvallei over een geasfalteerd fietspad. Tegelijkertijd hebben we een prachtig uitzicht op heuvels met ontelbaar veel wijnstokken. Hoewel het pas eind augustus, is plukken sommige wijnboeren al druiven.

Tussen de wijnvelden slingert de route verder. Regelmatig moeten we flink klimmen om een heuvel op te komen. De traktatie is de afdaling. Door de felle zon en de korte klimmetjes krijgen we het behoorlijk warm. Helaas vinden we nergens schaduw. 

Rustplekken

La Voie des Vignes gaat door meerdere wijndorpen met oude huizen. Bij sommige wijnhuizen worden de zojuist geplukte druiven direct verwerkt. In Chassagne-Montrachet komen we langs een trendy restaurant (La Cabane) met een terras. Hier staat een zelfreinigend openbaar toilet.

In het wijndorpje Meursault vinden we een kleine supermarkt. Met een koud drankje rusten we even uit bij de fontein voor het imposante stadhuis. Hier is het gezellig druk met toeristen.

Daarna fietsen we over de Voie Verte verder richting Beaune. Net voor de stad keren we om. Het uitzicht lijkt op de terugweg soms nog mooier. Wel moeten we alle klimmen opnieuw maken. De kilometers verdubbelen. Evenals de hoogtemeters. Met bijna 400 hoogtemeters in 46 kilometer is dit een fietstocht met een sportief tintje. 

Wijnproeven

Wijnen uit dit gebied zijn wereldberoemd en dit komt duidelijk tot uiting in de prijzen. Pas in Santenay hebben we voldoende lef verzameld om een wijnhuis te betreden nadat we in de etalage een wijn net onder de twintig euro zien staan.

We worden vriendelijk ontvangen en krijgen een kleine wijnproeverij aangeboden. Met een fles rode wijn in de fietstas rijden we voldaan terug naar de camping.

GPX route La Voie des Vignes

De route bekijken en de GPX route downloaden doe je eenvoudig op de website van Francevelotourisme.

Camping

Om te fietsen in de Bourgogne over La Voie des Vignes verblijven we op deze camping die slechts een kilometer van het dorp Santenay ligt waar deze fietsroute start. Dit maakt deze camping de ideale uitvalsbasis voor deze fietstocht. Ook zonder kampeermiddel kun je terecht, er zijn diverse huuraccommodaties, zowel voor gezinnen als stellen.

Met een CampingCard ACSI kampeer je hier voor slechts 17 euro per nacht in het laagseizoen.

Andere fietsroutes en tips

error: Kopiëren is uitgeschakeld