BlogFietsen in GaliciëSpanje

Fietsen in Galicië? Ontdek 3 fietsroutes bij Pontevedra

Ben je benieuwd of je kan fietsen in Galicië? In deze blog delen wij drie fietsroutes over eilanden in Galicië. Inclusief parkings en foto’s. 

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Ría de Arousa

Galicië is betoverend. We hebben veel plezier gehad in het ontdekken van deze groene regio op de fiets. Dit keer fietsen we in Spanje niet over Vias Verdes maar over zelfgemaakte routes. De fietsroutes die we bespreken liggen in de omgeving van Pontevedra aan de Ría de Arousa. Dit is een van de vijf Rias Baixas (mondingen) in Galicië.

Voor negentig procent fietsen we over rustige autowegen. Er rijden veel wielrenners in dit gebied en de automobilisten waren tijdens ons bezoek in april uiterst galant. Hieronder bespreken we 3 fietsroutes.

Fietsroute 1: een rondje schiereiland O Grove (30 km)

Het eerste rondje dat we fietsen in Galicië is een rondje van 30 kilometer op O Grove. Dit schiereiland staat bekend om zijn prachtige stranden en baaien. In de buurt van het dorp Reboredo starten we vanaf een parking die direct aan zee is gelegen.

We trappen in zuidwestelijke richting naar Praia do Carreiro. Overal liggen kleine baaitjes met helder blauw water, oesterbanken en vissersbootjes: wat mooi! We fietsen heuveltje op en heuveltje af: interval training. Het wordt niet hoger dan 60 meter, maar het is soms redelijk klimmen.

Het eerste stuk is heerlijk rustig. Op de autoweg waar we fietsen komen we amper auto’s tegen. Misschien helpt het dat het zondagmiddag is en we fietsen tussen 15.00 en 17.00 uur.

Een stukje fietspad

Bij Praia do Carreiro zien we “Eva´s” op het strand met de voetjes in het water. Vervolgens gaan we naar San Vicente Do Mar, waar we een kijkje nemen in de haven. Daarna gaat de weg richting Lanzada waar een heus fietspad ligt tot aan de rotonde richting O Grove.

Onderweg kijken we uit over het beroemde strand Playa de la Lanzada, prachtig, met uitzicht naar de in de verte gelegen eilanden Illa de Onza Ou Onceta en Illa de Ons.

Het laatste stuk richting de stad O Grove gaan we over de “grote” autoweg. Ondanks de drukte, houdt iedereen rekening met ons en we krijgen voldoende ruimte.

Aan de oostkant is het qua verkeer, toerisme en bebouwing voller dan aan de westkant van het eiland. We zien vooral veel visbedrijven en gaan weer terug naar onze camper. Tijdens de fietstocht hebben we 323 hoogtemeters gemaakt.

Parking

O Grove
Pontevedra
GPS: 42.47737, -8.90368
Link naar Park4night
Details: onverharde parking direct aan zee. Ook geschikt als camperplaats.

Fietsroute 2: een rondje op het eiland A Illa de Arousa (26 km)

Vandaag staat een tocht op het eiland A Illa de Arousa op het programma. De fietstochten op deze (schier)eilandjes zijn niet de langste maar wel de mooiste.

Vissersbootjes

Vanaf de camperplaats (ook een grote auto parking) fietsen we richting het dorpje Arousa. Hier ligt tot onze verbazing zelfs een mooi fietspad langs de kust. Het water ligt vol met schattige kleine gekleurde vissersbootjes. De bootjes zijn hier als fietsen in Nederland: ieder gezin lijkt er een stuk of vijf te hebben.

Bij een bakker in Arousa kopen we brood en een tonijn empanada. Verderop fietsen we direct aan zee over een wandelpad (respecteer de wandelaars) langs Faro Punta Caballo.

Natuurpark

Daarna gaan we over kleine autowegen naar Parque Natural de Carreirón van het eiland. Dit is het meest zuidelijke punt van het eiland. Wauw, het is hier mooi! Het pad wordt zanderig, op sommige stukken moeten we lopen.

We kiezen een mooie baai uit en op een hoop grote stenen gooien wij onze kleedjes uit. De warme zonnestralen laten ons genieten. Het water aan onze voeten is turquoise en verderop helder blauw. Bizar hoe prachtig en rustig het hier is, het water kabbelt zachtjes tegen de rotsen. De baai delen we slechts met een paar vissen.

Perfecte vakantiebestemming

Als we weer verder gaan, komen we langs nog een paar paradijselijke baaitjes met een paar mensen. Het voelt alsof we een zijn met de natuur. Doordat er veel dennenbomen staan, fluiten er ook veel vogels vrolijk op los. De kleuren, het kabbelende water… Oké, oké, we houden er over op.

Kortom, het is logisch dat Galicië de favoriete vakantiebestemming is van de Spanjaarden.

Na deze pauze maken we ons rondje op het eiland af. Overal staan borden voor automobilisten om op te letten voor fietsers. Als we terug zijn op de parking, hebben we ruim 26 kilometer gefietst.

Parking

Plaia do Bao, sn,
36626, Pontevedra
GPS: 42.54713, -8.85874
Link naar Park4night
Details: Ruime parking direct na de brug die Illa Aroussa verbindt met het vasteland. De achterste plekken zijn te gebruiken als camperplaats.

Fietsroute 3: van Cambados naar O Grove fietsen (50 km)

Voor deze fietstocht van 50 kilometer vertrekken we vanuit de haven van Cambados. Dit is een gezellige historische stad omringd door wijnstokken. Het einddoel is een strandje op het schiereiland O Grove.

Ruta do Vino Rias Baixas fietsen

Over kleine autowegen die onderdeel uitmaken van de Ruta do Vino Rias Baixas fietsen we in zuidelijke richting. Onderweg passeren we wijnvelden, oude huizen en mooie tuinen vol met rozenstruiken. De straten zijn smal maar gelukkig fietsen we op een tijdstip dat er redelijk weinig autoverkeer is.

Het is een flinke interval training maar wel van het leuke soort. Af en toe hebben we een prachtig uitzicht op de zee. Als we proberen te fietsen over de steigers voor wandelaars bij Playa de la Lanzada worden we teruggefloten.

Zwemmen in april

Op O Grove fietsen we naar de schilderachtige baai van Praia do Carreiro voor een verfrissende duik. Dit is de ideale plek om het boek “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje” te lezen.

We nemen dezelfde weg terug en zijn zeer tevreden over dit fietstochtje. Terug bij de camper gaan we vis eten van de lokale vismarkt en trekken we een witte Albarino Rias Baixas wijn open.

Parking

Porto deportivo de Cambados
Cambados, Pontevedra
GPS: 42.51212, -8.81839
Link naar Park4night
Details: een grote camperplaats en auto parking direct aan de haven.

error: Kopiëren is uitgeschakeld