BlogLijstjes

19 boeken over fietsreizen

Op zoek naar boeken over fietsreizen of fietsverhalen? Hieronder bespreken we 19 verrassende boeken over fietsen voor op je verlanglijstje.

Bekende en minder bekende titels

Naast “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje, ons eigen boek over Via Verde fietsen, hebben we over de jaren heen behoorlijk wat boeken over fietsen gelezen.

Hieronder zetten we alle boeken over fietsreizen uit onze boekenkast op een rij. Misschien zit er een boek tussen dat je nog niet kent?

De boeken staan op volgorde van verschijnen. De meest recente boeken over fietsreizen staan bovenaan. Ook de boeken van Gijs van Middelkoop staan op volgorde, wel zo handig. De links leiden je direct naar de boekenpagina van bol. 

1. Eindeloze eilanden, Melanie Koster, 2024

Melanie Koster maakt twee fietstochten rond de Oostzee. Een reis van 6750 kiliometer voornamelijk langs de kust van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en Noord Duitsland.

2. Bergen liegen niet, Dorkas Koenen, 2023

Van Den Bosch naar Rome in 25 dagen. Dorkas is een marketeer van 51 jaar die een nieuwe uitdaging aangaat: een solo fietsvakantie van 2000 kilometer. 

3. Van fjell naar fjord, Melanie Koster, 2021

Vanuit Nederland vertrekt Melanie samen met haar partner met volle bepakking en zonder serieuze fietservaring op een fietsreis naar de Noordkaap. In elf weken fietsen ze 5300 kilometer en maken 47.000 hoogtemeters. Het boek is alleen verkrijgbaar als e-book en te koop via onderstaande link.

4. Onbevangen, Dorien Cramer, 2020

Een verslag van een fietsreis van Singapore naar Nederland. Dorien maakt een solo fietstocht van 15 maanden en 20.000 kilometer. Onderweg beleeft zij spannende avonturen. Ook wordt stil gestaan bij wat reizen met een mens doet. Wil je het boek kopen liever als e-book kopen, klik dan hier

5. Grenzeloos geluk, Luc Vercauteren, 2020

Ondanks zijn bipolaire stoornis stapt Luc Vercauteren op de fiets om van zijn woonplaats Maastricht naar Teheran te rijden. Aan de hand van dagboekfragmenten beleef je de reis van Luc door Oost-Europa, Turkije en Iran. Grenzeloos geluk is behalve een reisbeschrijving ook een verslag van een innerlijke zoektocht. 

6. Duizend graden in de schaduw, Gijs van Middelkoop, 2019

Het vierde boek van Gijs van Middelkoop, coast to coast in Australië, een fietstocht van 5000 kilometer. Wederom lukt het Gijs om met humor een land te beschrijven. Liever het e-book aanschaffen, klik hier. 

7. Fietsen voor je leven, Rens Cappon, 2018

Een universitair docent die twijfelt over zijn bestaansgronden stapt op de fiets naar de Alpen.

8. Met de fiets door de Provence, Ingrid Castelein, 2018

De Belgische Ingrid Castelein neemt je op een wielrenfiets mee op haar (dag)fietstochten in de Provence. In verschillende seizoenen bespreekt zij uitgebreid haar ervaringen. Mocht je willen fietsen in dit gebied dan is de boek de ideale gids. Hieronder een link naar de paperback variant, wil je liever het e-book lezen, klik dan hier.

9. Spain to Norway on a Bike Called Reggie, Andrew P. Sykes (Engels), 2017

Het derde boek van de Engelse Andrew, die zijn werk als docent heeft opgegeven om de fietsreis van zijn leven te maken. Het doel is om van Zuid-Spanje naar de Noordkaap te fietsen. Een reis van 8000 kilometer dwars door Europa. Liever het e-book kopen, klik dan hier.

10. Weg van de wereld, Marica van der Meer, 2016

Een reisverhaal van Marica die voor de tweede keer een langeafstand fietstocht maakt met haar bepakte fiets en uiteindelijke 28.000 kilometer aflegt van Nederland naar Australië. Hieronder een link naar de paperback variant, wil je liever het e-book lezen, klik dan hier.

11. Japanners komen nooit te laat, Gijs van Middelkoop, 2016

Het derde boek van Gijs van Middelkoop. Dit keer gaat hij samen met Aimee fietsen in Japan. E-book aanschaffen, klik hier. 

12. Hoe word ik een wereldfietser, Pim Verver, 2015

Dit boek biedt praktische informatie over het plannen van je tocht. De fiets, kosten, je gezondheid, je route uitstippelen, met of zonder gezelschap, logeren onderweg, veiligheid en omgangsvormen, het weer, verkeer en de wegen. Wil je liever het e-book lezen, klik dan hier.

13. Along The Med on a Bike Called Reggie, Andrew P. Sykes (Engels), 2014

Een verslag van het fietsen van de Eurovelo 8 van Griekenland naar Portugal. 6000 kilometer in negen weken tijd.

14. Beren op de weg, Gijs van Middelkoop, 2014

Het tweede boek van Gijs van Middelkoop, dit keer is het plan om dwars door Canada naar Amerika te fietsen. Liever het e-book aanschaffen, klik dan hier.

15. Crossing Europe on a Bike Called Reggie, Andrew P. Sykes (Engels), 2013

Een onervaren school docent die in de zomervakantie besluit om de Via Francigena en Eurovelo 5 te volgen naar Zuid-Italië. Het boek is alleen in het Engels te lezen en op dit moment alleen verkrijgbaar als e-book.

16. Dromen, Hans Vos, 2013

Vier mannen van middelbare leeftijd, drie op wielrenfietsen en één op een e-bike, fietsen van Amsterdam naar Rome.  De ik-figuur blikt terug en vraagt zich af waarom hij hier – en het zover – gekomen is. Ze volgen de Paul Benjaminse route en overnachten in hotels. Alleen verkrijgbaar als e-book.

17. Ga toch fietsen, Thomas Braun, 2011

Thomas gooit als veertiger zijn leven om en bereidt zich voor om mee te gaan naar een wielrennerskamp in Italië.  Dit boek bevat een hoop humor en laat zich eenvoudig lezen. Wil je liever het e-book aanschaffen, klik dan hier.

18. Amerikanen fietsen niet, Gijs van Middelkoop, 2011

Gijs van Middelkoop en Aimee fietsen van Miami naar San Francisco. Coast to coast, een afstand van 8500 kilometer. Wil je liever een e-book kopen, klik dan hier.

19. De filosofie van de heuvel, Ilja Leonard Pfeijffer, 2010

Ilja is niet voor niks een literatuurprijswinnende dichter en schrijver en onderscheidt zich hierdoor van de meeste auteurs van fietsverhalen, zowel in schrijftaal als hoe de reis wordt vormgegeven. Hieronder een link naar de paperback variant, wil je liever het ebook lezen, klik dan hier.

Tot slot, ken je andere leuke boeken over fietsreizen die niet in dit overzicht staat? Laat het ons weten.

Laatste update: 8 mei 2024

error: Kopiëren is uitgeschakeld