Fietsen aan de Atlantische kustFrankrijk

Over de tolbrug van Île de Ré fietsen? Zeker doen!

Wil je over de tolbrug van Île de Ré fietsen? We delen onze ervaring van een rondje fietsen op Île de Ré van 56 km incl. foto’s en parking op het vasteland.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Het eiland Île de Ré

Île de Ré is een eiland bij de Franse Atlantische kust dat deel uitmaakt van het departement Charente-Maritime en de regio Nouvelle-Aquitaine.

Typisch voor Île de Ré zijn de witte huisjes met het groene houtschrijnwerk en daken met oranje dakpannen, de nog steeds ambachtelijke zoutwinning, de lokale wijnbouw en de visserij. Op het eiland bevinden zich verschillende historische, militaire gebouwen als bewijs van het vroegere strategische belang van het eiland.

Fietsnetwerk Île de Ré

Op Île de Ré is een fietsnetwerk van 110 kilometer uitgezet. Navigeren kan door de plaatsnamen op de fietsborden te volgen. Bang voor hoogtemeters hoef je niet te zijn: het eiland is vlak. De enige vijand is de regelmatige krachtige wind. Een kaart van het fietsnetwerk is te verkrijgen bij de lokale VVV en op sommige campings.

Met zoveel kilometers aan fietspaden heeft Île de Ré de recreatieve fietser veel te bieden. We hebben alle kilometers op het eiland gefietst en beschrijven onze favoriete route van 56 kilometer die je laat fietsen over de tolbrug van Île de Ré.

Over de tolbrug van Île de Ré fietsen: gratis het eiland op en af

Île de Ré is alleen te bezoeken met een brug van 2.6 kilometer over de oceaan. Voor een oversteek met de auto wordt tol gevraagd. Echter is over de tolbrug van Île de Ré fietsen gratis. Aan beide kanten van de brug loopt een veilig autovrij fietspad. Zodoende kun je eenvoudig het eiland op en af.

Vanaf Île de Ré

Als je op Île de Ré verblijft dan kun je de brug gebruiken om naar naar de havenstad La Rochelle te fietsen of om etappes van de Vélodyssée fietsroute te verkennen.

Tijdens ons eerste bezoek aan het eiland verbleven we een week op deze camping direct aan zee. En een paar dagen op deze luxe camping nabij het gezellige dorpje La Flotte. Beide campings zijn rustig gelegen en een perfecte uitvalsbasis voor fietstochten. Het is mogelijk om accommodaties te huren maar met je eigen kampeermiddel ben je ook zeker welkom.

Vanaf het vasteland

Verblijf je ergens anders en wil je een dagtrip naar Île de Ré maken? Als je gaat fietsen over de tolbrug dan is het mogelijk om je auto of camper achter te laten op het vasteland. Zo bespaar je 16 euro tolkosten (in het hoogseizoen) en heb je ook geen parkeerstress.

Op onderstaande kaart hebben we de fietsroute, campings en een gratis parkeerplaats bij Nieul-sur-Mer ingetekend.

Routebeschrijving: over de tolbrug van Île de Ré fietsen (56 km)

Bij ons tweede bezoek aan het eiland starten we om diverse redenen op het vasteland. Ten eerste is deze parking in de buurt van Nieul-sur-Mer eenvoudig te bereiken, rustig en gratis. Daarnaast ligt hier een geweldig fietspad met prachtig uitzicht op de zee.

Om op dit fietspad te komen fietsen we honderd meter richting de zee. Daar slaan we linksaf en volgen de route acht kilometer om bij de Île de Ré brug te komen. Onderweg passeren we een aantal leuke strandtenten.

Over de tolbrug van Île de Ré fietsen is een geweldige ervaring. Zeker als de zon schijnt is het uitzicht vanaf de hoge brug (max 42 meter) onvergetelijk. Het lijkt alsof we fietsen naar een tropisch eiland.

Schattige havendorpjes

Op het eiland houden we rechts aan en gaan richting het havendorpje La Flotte. De route leidt ons eerst langs zee waarna we het binnenland ingaan. Halverwege werpen we een blik op Abbaye des Chateliers. Eenmaal in La Flotte worden we verrast door een schattig haventje omgeven door witte huizen met gekleurde luiken.

We fietsen verder naar St.Martin de Ré. Helaas loopt het fietspad hier naast een drukke weg maar het dorp met de grote haven is zeker een bezoek waard. Dus plof neer op het terras of neem plaats op een van de openbare bankjes.

Oesters en Île de Ré wijn

Opgeladen? Onze fietstocht gaat verder langs zee richting het dorp La Couarde. Vanaf de fiets zien we oesterbanken. Halverwege passeert het fietspad een oesterbar. We twijfelen geen moment en stoppen om een paar verse oesters te bestellen.

Vervolgens rijden we door en komen we aan in het idyllische dorpje La Couarde. Hier kunnen we onze rijwielen parkeren en een strandwandeling maken. Maar eerst kopen we bij de supermarkt in het dorp een fles gekoelde Ile de Re wijn.

Drukke terugweg

Helemaal ontspannen beginnen we aan de terugweg. We fietsen naar Le Bois Plage en Ré. Vanaf daar volgen we het fietspad richting Sainte Marie de Ré dat helaas parallel ligt aan de autoweg. Als kilometers geen rol spelen, kan je beter doorsteken naar La Flotte en op dan terug over de tolbrug van Île de Ré fietsen. Terug bij ons startpunt hebben we 56 kilometer gemaakt.

Parking

17137 Nieul-sur-Mer
Frankrijk
GPS locatie (opent in GoogleMaps): 46.2185927, -1.184124
Link naar de locatie op Park4Night
Details: erg rustige parking, ook te gebruiken als camperplaats.

Handige tips:

  • Wil je meer weten over de vestingstad Saint-Martin de Re? Bestel dan de Frans Atlantische kust reisgids van de ANWB. Hierin wordt een bezoek aan de verdedigingswerken van Vauban besproken evenals de historische stad La Rochelle;
  • Zoals je op de foto’s ziet dragen we een fietshelm. Dit is in Frankrijk voor volwassenen niet verplicht, maar wel aan te raden, bekijk hier onze goede en betaalbare fietshelmen;
  • Op deze website vind je het meest complete aanbod van campings op Île de Ré;
  • Wil je fietsen op andere Franse eilanden aan de westkust? Lees dan onze artikelen over Fietsen op Île d’Oléron en Fietsen op Quiberon.

Een gedachte over “Over de tolbrug van Île de Ré fietsen? Zeker doen!

Reacties zijn gesloten.

error: Kopiëren is uitgeschakeld