Fietsvakantie

Forclaz mt900 decathlon lichtgewicht tent review

Tijdens onze fietsvakantie van vier maanden hadden we de forclaz mt900 lichtgewicht tent van Decathlon mee. Lees alles over onze ervaringen met deze trekking tent.

Trekking tenten

Zoveel mensen, zoveel tenten. Zo lijkt het als je op zoek gaat naar een tent voor fietsvakantie. Een trekking tent moet licht, compact en betrouwbaar zijn. Hoe beter een tent aan deze voorwaarden voldoet, hoe duurder deze meestal is. 

Omdat wij een klein budget hadden, dachten we slim te zijn door een tweedehands tent te kopen op Marktplaats. Voor 70 euro kochten we een paar jaar oude tunneltent met een gewicht van 5.4 kilo. Bij het proefpakken kwamen we erachter dat deze tent veel te zwaar en te groot in volume was.

forclaz mt900
Wereld van verschil

Forclaz MT900

De zoektocht naar een lichtgewicht tent begon weer van voor af aan. Opeens was daar de Forclaz MT900 tent van Decathlon. Volgens sommige reviews was dit de beste lichtgewicht tent. Een paar reviews waren negatief. Door de lage prijs leek deze Decathlon lichtgewicht tent ons een beetje te mooi om waar te zijn. Ga maar na:

Totaalgewicht 2,7 kg
Afmetingen ingepakt 39 x 16 x 15 cm
3-seizoenstent
Vlotte montage / demontage voor trektochten
Buiten- en binnentent apart 
Waterkolom (Schmerber): Buitentent > 2.000 mm
Grondzeil binnentent > 3.000 mm
Bestand tegen wind 8 Bft
5 jaar garantie
De tent is repareerbaar. Onderdelen in de winkel of op decathlon.nl

Voor een prijs van 340,- euro…

Omdat we over een paar dagen zouden vertrekken hadden we weinig keus. We besloten meteen dit model te bestellen. Helaas hadden ze het onderzeil niet op voorraad. We plaatsten een backorder en hoopten het zeil op tijd binnen te krijgen. 

forclaz mt900 materiaal
4 maanden ons huis

Duurtest

In 124 dagen hebben we de tent van Decathlon 124 keer opgezet. Hagel, windstoten, mega buien, temperaturen van 40 graden, code geel, code oranje en zelfs code rood heeft de tent overleefd. Meermaals stonden we op campings waar spullen van andere fietsvakantie fietsers tijdens hoosbuien doorweekt raakten. De Forclaz MT900 bleef droog.

Vorm van de tent

Een ander positief punt is dat de tent twee uitgangen heeft. Hierdoor kun je de tent uit zonder rare draaien te maken. Ook hoef je niet eerst over je partner heen te klimmen. Daarnaast werken de dubbele ritsen van de deuren erg prettig. Als je een beetje comfort wilt, dan kun je beter kiezen voor een 3-persoonstent in plaats van een 2-persoonstent.

De afwijkende vorm van de trekking tent (de drie uitstekende hoeken) zijn zeer geschikt om allerlei spullen op te bergen die je niet in de tent wilt, maar ’s nachts ook niet buiten horen zoals je fietshelm. Het voordeel is dat deze spullen niet vochtig worden omdat ze op het onderzeil liggen.

forclaz mt900
De hoeken zijn handig voor spullen
Materiaal

Het materiaal van de Forclaz MT900 is sterk, maar om gewicht te besparen wel dun. Net niet doorzichtig. Daardoor is de tentdoek snel droog maar op scherpere gronden ook enigszins kwetsbaar. 

Daarom raden we iedereen aan om ook het onderzeil aan te schaffen. Op deze manier maakt het vrijwel dagelijkse grondvocht alleen je onderzeil nat, maar de onderkant van je tent zelf blijft droog. Dit scheelt in de ochtend veel tijd met opruimen. Het is ons gelukt om de gehele tent elke dag zonder problemen in zijn compressiezak op te bergen.

Trouwens, ook andere kampeerders zagen de voordelen van onze tent en kwamen soms vragen waar wij deze tent hadden gekocht. 

Zijn er geen nadelen?

Zodra de nachttemperaturen opliepen, sliepen we zonder buitentent. Doordat de tent veel muggengaas heeft, blijft het goed koel. Echter zorgt dit er ook voor dat je tijdens het slapen weinig privacy hebt. Oftewel, mensen die op de camping rondlopen kunnen je zien slapen.

De tent heeft veel opbergmogelijkheden binnen, maar geen waslijn. Wel is er een haakje aan het plafond. Daarom bestelde wij ook meteen dit handige hanglampje.

forclaz mt900 binnen
Binnen tv kijken tijdens koude nachten

Eindconclusie

Wat ons betreft is dit de beste lichtgewicht tent voor op je (fiets)vakantie. We zijn nog altijd tevreden en hebben de tent afgelopen oktober nog gebruikt tijdens een korte fietsvakantie in de Achterhoek. Hierboven vind je alle beschikbare varianten. Meer reviews over de Forclaz MT900 lees je hier.

Vergelijkbare tent

Deze MSR tent is vrijwel hetzelfde als de Forclaz MT900. Het grootste verschil is de prijs.

Andere handige spullen

Wil je meer weten over de Quechua MH500 lichtgewicht camping stoel van Decathlon? Ook deze hadden we mee op fietsvakantie. Hier staat onze review.

Deze Forclaz MT900 recensie hebben we op eigen initiatief geschreven. We hopen dat onze ervaring je heeft geholpen. Mocht je nog andere vragen hebben, stuur ons dan gerust een e-mail.

error: Kopiëren is uitgeschakeld