Fietsen in ExtremaduraSpanje

Via verde de La Jayona

Via verde Mina la Jayona is een fietspad op een oude smalspoorlijn en slingert 19 kilometer door het verrassende landschap van regio Extremadura in Spanje. In dit artikel delen we onze ervaring, parkings en foto’s. 

Door te klikken op de onderstaande onderwerpen kom je direct bij informatie over:

Route

Via verde Mina la Jayona is 19 kilometer lang en ligt in de buurt van Berlanga, een dorp 140 kilometer ten noorden van Sevilla. Het oude spoor ligt aan de voet van de Sierra Morena bergketen en laat je fietsen in de regio Extremadura. Bekijk deze promotievideo voor een impressie.

Via verde Mina la Jayona fietsen

Na 46 jaar verlatenheid is het spoor in 2016 omgebouwd tot via verde. Vermoedelijk kom je niet toevallig langs dit fietspad. Toch is het de moeite waard om via verde Mina la Jayona te bezoeken.

In de eerste plaats is dit één van de weinige volledig geasfalteerde vias verdes. In de tweede plaats hoef je niet bang te zijn voor hoogteverschillen. Het smalspoor uit 1895 stijgt nauwelijks. Dit maakt via verde Mina la Jayona geschikt voor iedereen.

Tijdens het fietsen worden we omringd door een landschap dat ons doet denken aan Afrika en passeren we vervallen treinstations waarvan de dorpen nergens te bekennen zijn.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het spoor, over de omgeving en de bijzonderheden van via verde Mina la Jayona? In Fietsen als een trein over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje” staan twintig via verdes centraal. 

Het boek is gratis te lezen met Kobo Plus of te koop via bol. Klik voor een preview hier.

Parkings

Hier volgen een aantal parkings die je kan gebruiken om via verde Mina la Jayona te fietsen. Klik op de coördinaten om de locatie te openen in Google Maps. Ben je een camperaar en heb je de app van Park4Night of Campercontact? Door te klikken op de link open je de parking direct in de app.

Antigua estación de ferrocarril de Berlanga
06930 Berlanga
Badajoz, Spanje
GPS: 38.255643, -5.782897
Link naar Park4night
Details: neem vanaf de N432 de afslag naar Ermita de San Isidro. Volg de geasfalteerde toegangsweg naar de via verde parking. Deze plek is ook te gebruiken als camperplaats. Gratis faciliteiten voor campers in Berlanga (Campercontact sitecode 25879, Park4night).

Camperplaats Fuente del Arco
22 Avenida Estacion
06980 Fuente del Arco
GPS: 38.155512, -5.895932
Link naar Campercontact sitecode 98427
Link naar Park4night 
Details: niet direct aan de via verde. De camperplek ligt hoger (74 meter). Prijs is 5 euro per nacht incl. stroom.

Campings

Er bevinden zich geen campings in de buurt van via verde Mina la Jayona.

Hotels en andere accommodaties

De volgende accommodaties liggen in de buurt van de via verde:
Casa Rural Sierra Jayona, Fuente del Arco  (booking.com)
Hostal Restaurante Rufino, Berlanga  (booking.com)

Foto’s via verde Mina la Jayona

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit zijn een aantal foto’s van via verde Mina la Jayona:

Andere via verdes en tips

error: Kopiëren is uitgeschakeld