BlogSpanjeTip

Ga goed voorbereid Via Verde fietsen in Spanje met deze tips

Ga goed voorbereid Via Verde fietsen. In dit artikel bespreken we een aantal producten die volgens ons onmisbaar zijn om Vias Verdes te fietsen. We bespreken een helm, verlichting, lekbestendige fietsbanden, bidons en een fietsnavigatie. 

In Spanje kun je niet altijd rekenen op de fiets infrastructuur. Weinig Vias Verdes zijn (volledig) geasfalteerd. Regelmatig ontbreekt de verlichting in lange spoortunnels. En de afstanden tussen dorpen en horecagelegenheden kunnen behoorlijk zijn. Daarom is het verstandig om je als fietser goed voor te bereiden.

1. Zorg voor een helm

Waarschijnlijk had je het op de foto’s al gezien. Als we fietsen in Spanje dragen we altijd een helm. Alleen binnen de bebouwde kom mag je fietsen zonder hoofddeksel. Buiten de bebouwde kom is een helm verplicht in Spanje. Overigens dienen kinderen jonger dan 16 jaar altijd hoofdbescherming te dragen.

Scheuren en grind

Onze tip is om voordat je gaat Via Verde fietsen een goede helm aan te schaffen. In de onverharde ondergrond komen regelmatig diepe scheuren voor. Ook het losliggende grind kan zeer verraderlijk zijn. Via Verde fietsen zonder helm is vragen om problemen.

Voordelige helm

Tijdens het fietsen in Spanje gebruiken we deze helmen van Bol. De fietshelm is goed betaalbaar en vooral het verstellen van de hoofddeksel met de draaiknop vinden we een prettige functie. Door de inspanning en de warmte zwelt je hoofd soms een beetje op, het draaisysteem biedt de oplossing.

Twijfel je over de maat? Neem een meetlint en plaats deze tot net boven je wenkbrauwen en oren. Haal het meetlint van je hoofd en controleer welke hoofdomtrek het meetlint aangeeft.

Helm kopen in Spanje

Ben je al in Spanje en heb je geen fietshelm meegenomen, dan kun je eenvoudig via Click en Collect deze vergelijkbare helm bestellen en ophalen bij een Spaanse vestiging van Decathlon.

Goed voorbereid, klaar voor vertrek

2. Zorg voor goede verlichting

Lezers van ons boek “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje” weten hoeveel problemen we hebben gehad met onverlichte spoortunnels. Met een telefoon in zaklamp modus fietsen door lange pikdonkere tunnels is geen goed idee.

Beste oplossing

Tenzij je fiets beschikt over een sterke koplamp, dan is een hoofdlamp bij via verde fietsen onmisbaar. Zelfs bij verlichte spoortunnels is extra verlichting vaak gewenst, door de overgang van zonlicht naar donker moeten je ogen erg wennen. Daarom rijden veel Vias Verdes fietsers met een hoofdlamp op.

via-verde-del-maigmo-donkere-tunnel
Telefoon in zaklampmodus is geen succes
Betaalbare hoofdlamp

Het voordeel van het fietsen met een hoofdlamp is dat het licht, daar schijnt, waar je naartoe kijkt. Uiteindelijk kopen we deze hoofdlampen bij Bol. Om gedoe met batterijen te voorkomen zijn deze hoofdlampen oplaadbaar met een usb-kabel. Voor de de prijs hoefden we het niet te laten. Inmiddels gebruiken we deze hoofdlamp bij allerlei klussen die om twee vrije handen en om extra verlichting vragen. 

Wil je liever geen hoofdlamp op, kijk dan eens naar deze sterke koplampen.

3. Zorg voor lekbestendige fietsbanden

Veel Vias Verdes zijn niet geasfalteerd. De vaak stenige ondergrond kan een lekke band veroorzaken. Daarom hebben we onze fietsen voorzien van speciale fietsbanden: de Schwalbe Marathon Plus. Deze lekbestendige band zorgt voor een goede bescherming tegen scherpe steentjes. Je kunt zelfs over glasscherven fietsen.

Nooit meer een lekke band?

Na het monteren van deze banden, hebben we nooit meer een lekke band gekregen. Best handig in verlaten gebieden. De banden zijn verkrijgbaar in diverse maten. 

4.  Zorg voor voldoende water

Vias Verdes liggen meestal behoorlijk afgelegen waardoor drinken niet verkrijgbaar is. Daarnaast zijn de voormalige spoorlijnen niet plat maar geleidelijk stijgend. Soms moet je uren achter elkaar klimmen. Dit kost kracht en maakt dorstig. Tel hierbij op dat de temperatuur snel kan oplopen en je begrijpt waarom één bidon niet voldoende is. 

Bidons en houders

Water kan natuurlijk in een fietstas. Maar heb je liever geen zorgen over lekkages en wil je tijdens het via verde fietsen eenvoudig beschikken over water? Zorg dan voor voldoende bidons op je fiets. Na gedoe met flessen in de fietstas hebben we inmiddels vijf bidons op twee fietsen.

voorbereid via verde fietsen
Bidons met houders, geen gedoe meer met fietstassen
Monteren

Hoeveel bidons je op je frame kan monteren is bij iedere fiets anders. Het herenmodel van onze fiets heeft drie bidonhouders. Het damesmodel twee. Ook de maat van de bidons speelt een rol. We hebben bidons gekozen met een lichte kleur, zodat de zon het water minder snel opwarmt.

Onze Bidons

Alle bidons en houders die wij gebruiken komen van Decathlon. Onze favoriete model is deze bidon van 950 milliliter welke we gemonteerd hebben met deze bidonhouder.

Wil je zeker weten dat je drinken koel blijft, dan kan je ook een isolerende bidon te aanschaffen. 

5. Gebruik een fietsnavigatie

Een Via Verde is een oude spoorlijn omgebouwd tot fietspad. Waarom heb je dan een fietsnavigatie nodig? Dit dachten wij ook, maar Vias Verdes hebben regelmatig te maken met omleidingen. En deze omwegen zijn vaak niet goed aangegeven. Wij zijn dan ook meermaals verdwaald. 

GPS

Internet in Spanje werkt over het algemeen goed. Maar Vias Verdes liggen vaak erg afgelegen. Daarom is het fijner om een route uit te kunnen stippelen via GPS. Dit werkt immers altijd. Inmiddels kun je op de Via Verde website eenvoudig GPX routes downloaden. Laad deze op je fietsnavigatie en verdwalen is onmogelijk. De toestellen worden bevestigd op het stuur en zijn bestand tegen trillen. Ook bespaar je de batterijduur van je telefoon.

Diverse modellen

Zelf hebben we deze fietsnavigatie. We zijn tevreden over het gebruik en de levensduur. Met de bijbehorende app krijg je inzicht in allerlei fietsstatistieken. Een fietsroute op het toestel krijgen gaat niet altijd soepel. Daarom gebruiken fanatieke fietsers liever dit merk, of een iets goedkopere aanbieder

Meer weten over fietsregels in Spanje?

Wil je meer lezen over fietsregels in Spanje, kijk dan eens naar dit artikel:

Meest gestelde vragen over fietsen in Spanje (spanjevandaag.com).

error: Kopiëren is uitgeschakeld