Fietsen in Zuid FrankrijkFrankrijkTip

Fietsen aan de Côte d’Azur over een oude spoorlijn

Wil je vlak fietsen langs de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk? We fietsen aan de Côte d’Azur over de restanten van een oude spoorlijn van 92 kilometer en delen onze fietservaring, foto’s, strategisch gelegen campings en parkings.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Vlak fietsen in Zuid-Frankrijk

Vlak fietsen in Zuid-Frankrijk kan het beste over Côte d’Azur Voie Verte V65. Dit is een fietsroute van 92 kilometer over de restanten van een oude spoorlijn tussen Toulon en Fréjus. De afgelopen jaren hebben de Fransen hard gewerkt aan het realiseren van deze nieuwe fietsroute die je vlak laat fietsen aan de Côte d’Azur.

De route staat bekend onder de volgende namen: Côte d’Azur Voie Verte V65, Véloroute du littoral: le Var à vélo en Véloroute de la Méditerranée. 

Fietsen aan de Côte d’Azur over Voie Verte V65

Drukte op de weg, volgeboekte hotels en volle stranden. Door het zachte klimaat is de Côte d’Azur een populair gebied. Dankzij de oude spoorlijn gaat fietsen in de Var met deze fietsroute grotendeels over vrijliggende paden.

De groene kleur op onderstaande kaart geeft de autovrije fietspaden weer. De paarse kleur staat voor rustige autowegen met een markering voor fietsers. Paden die (nog) niet zijn ontwikkeld zijn rood op de kaart.

Voor recreatieve dagfietsers hebben we deze fietsroute opgedeeld in vijf etappes, startend vanuit Fréjus.

Spoorgeschiedenis Toulon-Saint-Raphaël

Het spoortraject Toulon-Saint-Raphaël, is een voormalige meterspoorlijn (spoorbreedte van 1000mm) die Toulon verbond met Saint-Raphaël (Fréjus) langs de kust van het Massif des Maures. In 1887 werd besloten om deze lokale lijn aan te leggen die de kust van het departement Var moest bedienen.

Het eerste deel werd ingehuldigd op 25 augustus 1889 tussen het station Saint-Raphaël en het station Cogolin Saint-Tropez (33 kilometer), in La Foux, een plaats op gelijke afstand van het centrum van deze twee steden. Op 4 augustus 1890, werd de lijn verlengd tot Hyères (51 km).

De inhuldiging van het traject tussen Hyères en Toulon (23 km) duurde langer en vond plaats op 6 augustus 1905. De spoorlijn werd in 1948 officieel gesloten, na een onverklaarbare brand in het treindepot van Fréjus.

Etappe 1: Fréjus naar Saint Tropez (Grimaud) (28 km)

Vanaf Fréjus fietsen we langs de stranden van Saint-Aygulf. Het eerste gedeelte van de route rijden we parallel aan de drukke autoweg. Echter maakt het fietspad en het uitzicht op de fonkelende blauwe zee een hoop goed.

Ter hoogte van het dorp Saint-Aygulf fietsen we over een secundaire autoweg. Het is duidelijk merkbaar dat deze straat pas is ontstaan na het verwijderen van de rails van de oude spoorlijn. Hier rijden veel andere fietsers op e-bikes over de Voie Verte Côte d’Azur V65.

Sneller dan sportauto’s?

Af en toe passeren we een mooie baai. De centrale autoweg is druk en voor de stoplichten staan de duurste sportauto’s in lange files. Fietsen aan de Côte d’Azur is een stuk relaxter en misschien zelfs sneller.

Net voor Sainte Maxime gaat een fietspad naar rechts richting het binnenland. Wij blijven onze route volgen die verder gaat over de D559. De autoweg is hier verrassend rustig en we hebben prachtig uitzicht op zee. Bij Sainte Maxime lopen we even met de fiets aan de arm door de straatjes.

Dan stappen we weer op en via de boulevard fietsen we richting Saint Tropez. Het is een prettig stuk. Er ligt een fietspad en we passeren talloze stranden. Af en toe horen we een Ferrari of Porsche brullen. Bij Port Grimaud volgen we de fietsborden en slingeren we langs de haven.

Campings

Camping Au Paradis des Campeurs nabij Fréjus ligt direct aan de Côte d’Azur Voie Verte V65 en is ideaal om de eerste etappe te fietsen. Op de camping worden diverse accommodaties verhuurd. Dus ook zonder eigen caravan, camper of tent kan je hier goed terecht.

De kampeerplek ligt in een van de meest toeristische gebieden van Zuid-Europa. Boek direct om verzekerd te zijn van een plek. 

Een andere mogelijkheid is camping La Plage d’Argens. Ook deze viersterren camping is direct gelegen aan de Voie Verte. Ook hier is het aan te raden om staanplaatsen en accommodaties vooraf te boeken. Dit kan eenvoudig bij Allcamps of bij Eurocamp.

Parking

Canton de Fréjus
83370 Fréjus
GPS: 43.401820, 6.730137
Details: betaald parkeren voor auto’s direct aan de voie verte en zee.

Etappe 2: Saint Tropez (Grimaud) naar Cavalaire sur Mer (15 km)

De fietsroute gaat niet naar Saint Tropez maar gaat richting Cavalaire sur Mer via La Croix Valmer. Op dit gedeelte ging de trein niet langs de zee maar door het binnenland. Dit betekent dat we niet meer letterlijk fietsen aan de Côte d’Azur.

Volgens de route moeten we over de D559 richting La Croix Valmer maar zonder fietsinfrastructuur zien wij dit niet zitten. Daarom wijken we af van de fietsroute en rijden we door tot de rotonde bij de D61. Daar wandelen we over het onverharde pad naast de D61.

Als dit pad na een paar honderd meter eindigt fietsen we 200 meter over de autoweg. Bij de eerste weg naar rechts (Rte du Bourrian) slaan we af en gaan over een rustige weg naar Le Hameau de Gassin om daar weer aansluiting te vinden met de Voie Verte. 

Wijnstokken en schaduw

Over een perfect geasfalteerd fietspad met dezelfde breedte als de oude spoorlijn klimmen we naar La Croix Valmer. We passeren wijnstokken en fietsen in de schaduw. Aangekomen in het dorp La Croix Valmer kopen we koude drankjes en stokbrood bij de bakker.

Net voordat we het dorp uit rijden, hebben we een prachtig uitzicht over de Middellandse zee. Vanaf hier laat een rustige autoweg ons afdalen naar de zee. Eenmaal beneden gaan we rechtsaf en zien we links, tussen de villa’s door,  de zee.

We fietsen een straat in en komen uit bij een strand (Plage du Débarquement). Er is een openbare wc waar we ons omkleden om te zwemmen. Na deze stop vervolgen we onze weg over de boulevard naar Cavalaire sur Mer.

Etappe 3: Cavalaire sur Mer naar Le Lavandou (20 km)

Om vanuit Cavalaire sur Mer de Voie Verte te bereiken moeten we eerst flink klimmen over een rustige autoweg. Net voor een spoortunnel bevindt zich een goede parking. Na het doorkruisen van de tunnel komen we uit tussen ruige rotsen. Af en toe krijgen we een glimp van de felblauwe zee. In de baaien liggen jachten voor anker.

Hier fietsen aan de Côte d’Azur is magisch. Nergens is er bebouwing en drukte. De ondergrond waarop we rijden is onverhard en nogal stenig (niet perfect, wel fietsbaar) maar het uitzicht op de Middellandse Zee maakt alles goed. Het voelt bijzonder om zo afgelegen te fietsen in zo’n populair strandgebied.

Net voor Rayol-Canadel-sur-Mer volgt een tweede tunnel, deze spoortunnel was bij ons vorige bezoek in 2020 nog niet voltooid, maar is nu helemaal gereed. We passeren een oude kerk waar (buiten het hoogseizoen) ruimte is om te parkeren. Het fietspad wordt steeds professioneler en is zelfs geasfalteerd en grotendeels afgescheiden van het autoverkeer.

Wit zand, turquoise water

We fietsen langs een strandbaai met de naam Plage de Jean Blanc. Op internet wordt dit strand omschreven als: “gemoedelijk strand met wit zand, turquoise water, schilderachtige uitzichten en een rustige sfeer.” Onze fietsen zetten we vast aan het hek en met een trap dalen we af naar beneden.

Dit is de ideale plek om ons boek “Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje te lezen. Hierin staat onze verkenning van twintig Vias Verdes in Spanje centraal. 

Terug op de fiets stoppen we regelmatig om naar de genoemde Gouden Eilanden te kijken. Net voor Lavandou passeren we een grote auto parking direct aan de Voie Verte. Als we Lavandou naderen is het klaar met het prachtige uitzicht en het fietspad.

Campings

In Cavalaire-sur-Mer ligt Camping de La Baie. Dit is een goede uitvalsbasis om te gaan fietsen aan de Côte d’Azur. Zowel etappe 2 als 3 zijn vanaf hier goed bereikbaar. Meer informatie over deze camping vind je bij ACSI Eurocampings de La Baie. Met de CampingCard ACSI kampeer je hier slechts voor 27 euro per nacht in het laagseizoen. 

Een andere mogelijkheid is camping de La Treille, dat eveneens is gelegen in Cavalaire-sur-Mer. Op deze camping worden ook diverse accommodaties verhuurd. Voor beide campings is het aan te raden om vooraf te reserveren of te boeken.

Parkings 

Cavalaire sur Mer 
D559
83240 Cavalaire-sur-Mer
GPS: 43.162512, 6.506864
Details: parking direct aan de voie verte.

Rayol-Canadel-sur-Mer
11 Impasse de la Cigale
83820 Rayol-Canadel-sur-Mer
GPS: 43.1581, 6.4613
Details: parking bij kerkje ook geschikt om (in het laagseizoen) met de camper te staan.

Le Lavandou
Bd des Acacias
83980 Le Lavandou
GPS: 43.152280, 6.4267857
Details: grote parkeerplaats om te fietsen aan de Côte d’Azur bij Office De Tourisme Cavalière Le Lavandou.

Etappe 4: Le Lavandou naar Pradet (Hyeres) (35 km)

Vanaf Le Lavandou verlaat de oude spoorlijn de zee. We fietsen parallel aan de D559 autoweg richting Toulon. Het voormalig spoortraject ligt iets hoger dan de autoweg en leidt ons uit de bebouwing van Le Lavendou. Het uitzicht is niet altijd interessant maar het fietspad is beter dan we hadden verwacht.

Onderweg worden we aangemoedigd door twee vrouwen op e-bikes. De fietsroute brengt ons naast de D98 autoweg waar een lange file staat. Iedereen wil naar de zee, wat niet zo gek is met een buitentemperatuur ver boven de 30 graden. We fietsen stevig door.

Bij Le Ceinturon rijden we weer naast de zee. De wind van de oceaan is welkom en we zien veel kitesurfers op het water. We trappen langs Magic World, een pretpark dat alleen ’s nachts open is. De Voie Verte hoef je hier niet te fietsen voor het uitzicht, maar is om kilometers te maken zeker niet verkeerd. Bij Pradet verlaten we het fietspad en gaan we naar deze camping.

Etappe 5 Pradet (Hyères) naar Toulon (10 km)

Dit gedeelte van de voie verte gaat door een bebouwd gebied. Door het uitstekende klimaat wonen in Toulon en de omliggende gemeentes zo’n 600.000 mensen. Het fietspad volgt op het eerste stuk een riviertje L’ Eygoytier, waar ook een groen park is gemaakt.

De geasfalteerde fietsroute is te vergelijken met een doorgaand fietspad in Nederland en wordt veel gebruikt door mensen om van A naar B te fietsen. Het is ook prima te gebruiken om naar de strand baaien te fietsen, zoals Plage du Pin de Galle of Plage du Monaco. Het fietspad loopt parallel aan de R559 nog verder door naar Sanary sur Mer. Dit gedeelte hebben we niet gefietst.

Handige tips

  • Wil je overal kunnen zwemmen tijdens je fietstocht? Wij gebruiken deze surfponcho om ons om te kleden en nemen lichtgewicht handdoeken mee;
  • Pas op in eenrichtingsverkeer straten, zonder uitzonderingsbord is het ook voor fietsers verboden om tegen de richting in te rijden, wij werden in St. Maxime staande gehouden door de politie en kregen bijna een boete;
  • Zoals je op de foto’s ziet dragen we een fietshelm. Dit is in Frankrijk voor volwassenen niet verplicht, maar wel aan te raden, bekijk hier onze goede en betaalbare fietshelm;
  • Wil je alles weten over de Côte d’Azur? Bestel dan de ANWB Extra Côte d’Azur reisgids. Hierin worden naast diverse routes door het gebied en veel praktische tips over hotels, campings en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden besproken die je tijdens je vakantie niet mag missen;
  • Er bevinden zich nog veel meer campings in de buurt van dit fietspad. Op deze website vind je het meest complete aanbod van campings aan de Côte d’Azur;
  • Wil je op andere plekken vlak fietsen in Frankrijk? In dit artikel delen we 8 campings in Frankrijk direct gelegen aan vlakke fietsroutes.
error: Kopiëren is uitgeschakeld