BlogPortugal

Fietsen Zambujeira do Mar in Portugal

Wil je fietsen bij Zambujeira do Mar in Portugal en zoek je een fietsroute? We delen onze fietservaring, foto’s en camping.

Zambujeira do Mar

Een van onze favoriete plekken om recreatief te fietsen in Zuid-Portugal is Zambujeira do Mar. Dit kleine dorp midden in het natuurpark Zuidwest-Alentejo is gelegen aan de Costa Vicentina. Hier zijn de weersomstandigheden in de winter zeer mild. Dus perfect voor fietsen. Onze fietsroutes vertrekken vanaf Camping Villa Park Zambujeira.

Fietsen Zambujeira do Mar

Tijdens fietsen in de Algarve, hadden we regelmatig last van (zwerf) honden die ons achtervolgden. Gelukkig is dit nauwelijks het geval in de omgeving van Zambujeira do Mar. De routes die we bespreken zijn voor ervaren fietsers. Dit omdat we soms kort rijden over grote autowegen. Verder dragen we in Portugal altijd een fietshelm en goed zichtbare kleding.

Fietsen Zambujeira do Mar naar Odeceixe (59 km retour)

Deze fietsroute vanuit Zambujeira do Mar gaat in zuidelijke richting grotendeels over kleine geasfalteerde wegen. Alleen net voor Odeceixe fietsen we kort over de N120 autoweg. We volgen delen van de EuroVelo 1 Atlantische kustroute.

Fietsen in Portugal langs de kust is niet eenvoudig. Er zitten een aantal korte maar zeer pittige klimmetjes op dit traject. Deze klimmen bevinden zich bij Zambujeira do Mar, bij Praia Amália en bij Odeceixe. Daartussen gaat de route (redelijk vlak) langs uitgestrekte groene velden en fruittelers van aardbeien. Hier in Portugal fietsen met een e-bike is geen probleem. Maar zonder ondersteuning is het behoorlijk bikkelen.

Bij Odeceixe kunnen extra kilometers gemaakt worden door eerst de rivier aan de rechterkant te volgen. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht op het idyllische surfdorpje Odeceixe.

In het dorp Odeceixe staan meerdere bankjes waar je de hele middag naar golfsurfers kunt kijken. Onze route gaat verder naar Rogil. Op dit stuk trappen we meer over onverharde wegen met hier en daar wat kuilen. In zijn geheel telt de fietstocht 59 kilometer en 450 hoogtemeters.

Fietsen Zambujeira do Mar naar Almograve (43 km retour)

Op deze fietsroute gaan we vanaf Zambujeira do Mar fietsen in noordelijke richting naar het strand van Almograve. Vrijwel direct na de start komen we langs een paar leuke uitkijkplekken (inclusief toren) op zee. Het eerste dorp dat we passeren is Porto das Barcas. Neem bij het schattige havendorpje zeker even een kijkje. Wel even scherp afdalen en twee waakhonden omzeilen, maar het is de moeite waard.

De EuroVelo 1 Atlantische kustroute en de Rota Vincenta wandelroute gaan vanuit deze haven verder over een kustpad. Echter hebben we geen idee hoe je met een fiets op dit hoger gelegen kustpad komt. Deze route kun je volgens ons alleen fietsen met een mountainbike. Het is wel een prachtig stuk om te wandelen (parkeer je fiets bij het restaurant).

We blijven de CM1158 volgen en fietsen naar Cavaleiro. Daar gaan we even van de route af om naar de vuurtoren bij Cabo Sardão te kijken. Het uitzicht op de ruige kustlijn is onvergetelijk. Veel ooievaars hebben hier op de steile rotsen hun nest gebouwd.

We vervolgen onze weg naar Almograve. Langs mooie weilanden met koeien en op de achtergrond bergen rijden we over asfaltwegen. Bij een aantal huizen liggen honden maar deze zitten veilig achter een hek of zijn niet geïnteresseerd. De wegen zijn rustig maar de auto’s rijden hier 90 km/h. Dus zorg voor een goede positie op de weg.

Het strand van Almograve is prachtig. Dit is de ideale plek om het Fietsen als een trein, over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje te lezen. Ons boek waarin de verkenning van twintig via verdes centraal staan.

Heen en weer is de fietsroute naar Almograve 43 kilometer en relatief vlak met 172 hoogtemeters.

Fietsroute verlengen naar Vila Nova de Milfontes of Praia das Furnas 

Als we vanaf Almograve verder fietsen naar Vila Nova de Milfontes worden we over een zeer hobbelige landweg gestuurd. Vervolgens gaan we een stuk over de N393. Hier rijden ook vrachtwagens. Oppassen dus. We fietsen naar Praia das Furnas waar we uitkijken op Vila Nova de Milfontes. Met deze verlenging wordt de fietsroute 65 kilometer.

Camping

Zoek je een camping om te fietsen bij Zambujeira do Mar? Camping Villa Park Zambujeira is een ruime kampeerplek met moderne faciliteiten. De camping ligt op loopafstand van het dorp Zambujeira do Mar. Het beschikt over een restaurant/bar/winkel/zwembad en is het hele jaar geopend. Er zijn diverse accommodaties te huur.

In het laagseizoen betaal je slechts 17 euro per nacht met een CampingCard ACSI.

error: Kopiëren is uitgeschakeld