BlogFietsen aan de Atlantische kustFrankrijk

Fietsen op Île d’Oléron? Bekijk het officiële fietsnetwerk

Wil je fietsen op Île d’Oléron? We beschrijven onze favoriete fietsroute op het eiland van 35 kilometer aan de hand van de “officiële” fietsnetwerk kaart van Île d’Oléron. Ook delen we de best gelegen camping en parking voor deze route. 

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Het eiland Île d’Oléron

Na het oversteken van de pont de l’île d’Oléron, arriveer je op het grootste en meest zuidelijke eiland van Frankrijk aan de Atlantische kust. Île d’Oléron met een lengte van 32 km en een breedte van 8 km, heeft veel te bieden en is een perfecte vakantiebestemming voor het hele gezin.

De brug die het eiland verbindt met het vasteland is het gehele jaar tolvrij.

Fietsen op Île d’Oléron

Fiets ontspannen tussen oesterkwekerijen, wijnvelden, naaldbossen en arriveer vanzelf bij zandstranden en gezellige badplaatsen.

Op Île d’Oléron ligt een fietsnetwerk van 160 kilometer aan fietspaden. Vooral het vlakke reliëf maakt dit eiland uitermate geschikt voor recreatief fietsen.

Waar het fietsnetwerk op het eiland Ile de Re werkt met plaatsnamen, is het fietsnetwerk op Île d’Oléron aangegeven met nummers en kleuren. Bekijk hier de kaart van het fietsnetwerk van Île d’Oléron. Deze kaart is ook verkrijgbaar bij lokale VVV’s en bij sommige campings op het eiland. 

De centrale Île d’Oléron fietsroutes zijn blauw, rood en groen. Overstappen tussen deze routes of een rondje maken kan met de oranje verbindingsroutes.

De blauwe route (1 t/m 36) geeft helaas weinig uitzicht op de blauwe zee. Deze route viel ons een beetje tegen omdat we vrijwel constant naast een autoweg reden. Dit is vooral een goede route om stranden te bereiken maar van fietsen op Oléron hadden we ons meer voorgesteld. Gelukkig gaat de rode route meer door de natuur, wat het trappen een stuk prettiger maakt.

Favoriete fietsroute (35 km)

We hebben meerdere dagen op het eiland gefietst en delen hieronder onze favoriete rondje fietsen op Île d’Oléron van 35 kilometer. Deze route start in het dorp Saint Georges-d’Oléron dat halverwege het eiland is gelegen.

Om deze route te fietsen kun je het beste vertrekken vanaf deze camping of vanaf deze parking

Om de fietsroute te beschrijven gebruiken we de nummers en kleuren van het fietsnetwerk van Île d’Oléron. Vanaf de parking in Saint-Georges-d’Oléron pakken we bij het dorp de rode route (33) op. We fietsen langs een kanaal en velden voor zoutwinning. Bij La Micheliere (41) stappen we over op nummer 40 oranje waarna we de blauwe route oppakken (vanaf 44).

Vuurtoren

Deze fietsroute leidt naar een vuurtoren die staat op het noordelijkste puntje van het eiland. De 46 meter hoge vuurtoren van Chassiron is zwart met wit geverfd in plaats van rood met wit. Hier is voor gekozen omdat zeelui vroeger de vuurtorens van Île de Ré en Île d’Oléron niet uit elkaar konden houden. Het fietspad ligt de laatste kilometers direct aan zee. De vuurtoren komt steeds dichterbij en samen met de felblauwe lucht is het uitzicht magnifiek.

Schattig dorpje

Na een korte stop fietsen we over dezelfde weg terug en bij 41 gaan we naar het kustdorpje Saint-Denis-D’Oléron (42). Dit blijkt een schattig niet-toeristisch dorpje te zijn met een leuk strand, een haventje en een zeilschool. Op het strand gooien we de kleedjes uit en gaan languit in de zon liggen.

Daarna pakken we de groene route richting La Bree les Bains om verder te fietsen op Île d’Oléron. Het fietspad loopt een stuk langs de zee. De route sluit weer aan op de rode route (35) die ons terugbrengt naar ons startpunt Saint Georges-d’Oléron. Terug bij de parking hebben we ongeveer 35 kilometer gefietst.

Strategisch gelegen camping

De ideale uitvalsbasis om deze route te fietsen is deze fijne familiecamping nabij Saint-Georges-d’Oléron. Door de centrale ligging verken je vanaf hier eenvoudig het volledige fietsnetwerk van Oléron. Naast kampeerplaatsen zijn er diverse accommodaties (zoals een Eco Lodge of een Mobile home) te huur.

Parking

Het is ook mogelijk om je auto of camper te parkeren op de onderstaande parking:

148 Rue de Verdun
17190 Saint-Georges-d’Oléron
GPS: 45.9807, -1.3321
Link naar Park4night
Details: de onverharde parking is ruim en vrij toegankelijk en ook te gebruiken als camperplaats (wordt gedoogd).

error: Kopiëren is uitgeschakeld