Fietsen in AndalusiëSpanje

Via verde de la Sierra

Ben je van plan via verde de la Sierra te gaan fietsen? Wij hebben dit fietspad al 10 keer bezocht en delen de beste parkings, camping en andere tips.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Route

Via verde de la Sierra is het succes van de regio Andalusië. Het fietspad is uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister met 300.000 bezoekers per jaar en heeft meerdere Europese prijzen gewonnen. De fietsroute ligt slechts 80 kilometer van Sevilla in de bergen van de Sierra de Cádiz

Via verde de la Sierra fietsen

Een via verde is een geleidelijk stijgend fietspad op een voormalig treinspoor. Op dit traject van 36 kilometer tussen Puerto Serrano en Olvera, werd de trein geholpen door 30 spoortunnels. Daarom dachten we dat fietsen over verde de la Sierra eenvoudig was. Toch is het beter om een bezoek aan deze via verde niet te onderschatten

Om via verde de la Sierra te voltooien moet je 36 kilometer fietsen. Het spoor stijgt van 149 naar 447 meter. Dit zijn 300 hoogtemeters over een grotendeels onverhard fietspad. Tel daarbij op dat de meeste fietsers ook weer terug moeten naar hun startpunt waardoor de fietskilometers verdubbelen.

En dan zijn er nog die twee permanent gesloten spoortunnels die je laten voelen hoe steil fietsen in Spanje is, zonder hulp van spoorweginfrastructuur.

Bezemwagen

Gelukkig zet de organisatie op drukke dagen een bezemwagen in. Zodoende kan iedereen zonder zorgen de uitzonderlijke schoonheid van deze omgeving ervaren. We hebben niet voor niets tien keer over via verde de la Sierra gefietst. 

Wil je meer weten over de geschiedenis van het spoor, over de omgeving en de bijzonderheden van via verde de la Sierra? In Fietsen als een trein over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje” staan twintig via verdes centraal. 

Het boek is gratis te lezen met Kobo Plus of te koop via bol. Klik voor een preview hier.

Parkings

De volgende parkings kunnen gebruikt worden om via verde de la Sierra te fietsen. Klik op de coördinaten om de locatie te openen in Google Maps. Ben je een camperaar en heb je de app van Park4Night of Campercontact? Door te klikken op de link open je de parking direct in de app.

Estación Puerto Serrano
41760 Puerto Serrano
Cádiz, Spanje
GPS: 36.924527, -5.556467
Link naar Campercontact sitecode 22290
Link naar Park4night
Details: parking in Puerto Serrano direct aan via verde de la Sierra voor auto’s en max. 4 campers. Parking vermijden in het weekend.

Antigua estación de Navalagrulla
11690 Olvera
Cádiz, Spanje
GPS: 36.956941, -5.331709
Link naar Park4night
Details: parking direct aan de via verde voor auto’s en campers tot 7.5 meter. Vermijden in het weekend i.v.m. drukte

Camping

Om Via Verde de la Sierra te fietsen verbleven wij ook een nacht op een camping met prachtig uitzicht net buiten het dorp Olvera. Vanaf hier konden we op onze eigen fietsen de via verde bereiken. Omdat dit de enige camping in de buurt van de Via Verde is, zijn de kampeerplaatsen behoorlijk populair.

Ook zonder eigen caravan, camper of tent kun je hier terecht. Er worden namelijk diverse accommodaties verhuurd. Met de CampingCard ACSI betaal je voor een kampeerplek slechts 23 euro per nacht in het laagseizoen.

Hotels en andere accommodaties

De volgende hotels en accommodaties liggen in de buurt van via verde de la Sierra:
Hotel – Restaurante Estación Vía Verde, Olvera – (booking.com)

Foto’s

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit zijn een aantal foto’s van via verde de la Sierra:

Andere via verdes en tips

error: Kopiëren is uitgeschakeld