Italië

Pista Ciclabile Della Riviera Liguria fietsen nabij San Remo

Pista Ciclabile Della Riviera Liguria is een fietspad op de restanten van een spoorlijn uit 1872 aan de bloemenriviera in Italië. Het pad van 24 kilometer ligt tussen San Lorenzo al Mare en Ospedaletti. In oktober, onderweg van Toscane naar de Franse Provence, besluiten we dit voormalig spoortraject te bezoeken.

Italiaans eten

Voordat we meer vertellen over dit Italiaanse fietspad, willen we het eerst hebben over Italiaans eten. Dichtbij ons startpunt (adres details onderaan) zit een supermarkt. Meteen na aankomst gaan we naar deze winkel. Er worden diverse verse producten verkocht zoals: pesto uit Genua, prosciutto, pasta, cantuccini en worst (salsiccia fresca di suino). Alleen deze buurtsuper is de reis naar het fietspad al waard. 

Zwemmen of toch Pista Ciclabile Della Riviera Liguria fietsen?

Na een uitgebreide lunch stappen we op de fiets. Pista Ciclabile Della Riviera Liguria ligt 500 meter van ons startpunt Campeggio Camper il Pozzo en is snel gevonden. Zoals beloofd, ligt de oude spoorlijn pal aan zee. De zon geeft de Ligurische zee een prachtige blauw kleur. Even twijfelen we: fietsen of toch naar het strand?

We kiezen voor fietsen en vrijwel direct verdwijnen we in een lange spoortunnel. Deze tunnel geeft dezelfde verkoeling als een duikje in de zee. Het bouwwerk oogt professioneel. Dit geldt overigens voor het hele fietspad: het is breed en geasfalteerd.

Eenmaal uit de tunnel rijden we naast de zee en horen we de golven beuken. We passeren meerdere dorpen en havens waar megajachten liggen. Op veel plekken staan bankjes om even uit te rusten.

Populair enkelspoor

In sommige dorpen gaan we wat meer door de bebouwing. Aan het fietspad staan diverse oude stationsgebouwen. Vanaf 1872 passeerde de eerste treinen tussen Genua en Ventimiglia deze stations. Het enkelspoor van 147 kilometer werd in fases gebouwd. Het spoor verbond niet alleen de drie provinciehoofdsteden Genua, Savona, Imperia met elkaar. Maar stond ook in verbinding met Frankrijk. Hierdoor werd Ventimiglia het grensstation van deze internationale spoorlijn.

Het traject dat de kustlijn volgde was bochtig en verbond meer dan 40 dorpen die eerder over land moeilijk waren te bereiken. Vanwege groeiende populariteit schoot de capaciteit van het enkelspoor al snel tekort. Waardoor op diverse plekken dubbelspoor aangelegd moest worden.

Omdat het oorspronkelijke spoor bochtig en door dichtbevolkte stedelijke gebieden liep, werd besloten de nieuwe trajecten noordelijker in de ruige bergen van de Apennijnen te leggen. Zodoende ontstond een meer lineair traject. Met inbegrip van meer tunnels.

Doordat de spoorlijn steeds noordelijker kwam te liggen werden de delen aan de kust verlaten. Het stuk waar we fietsen werd in 2001 verlaten. Uiteindelijk wordt in 2008 begonnen met het aanleggen van het fietspad Pista Ciclabile Della Riviera Liguria dat in 2014 is opgeleverd.

Chique badplaats San Remo

Aangekomen in San Remo is het nog altijd druk op het voormalig spoor. Overal kruisen voetgangers het fietspad. Op de autoweg vliegen ontelbare scooters voorbij. Hebben de bewoners soms allemaal een Vespa gekocht nadat de treinstations verder van de dorpen kwamen te liggen?

Met de fiets aan de hand gaan we de stad verkennen. In de negentiende eeuw was deze plaats de place to be voor de aristocraten. Dus werden in die periode talloze villa’s en hotels gebouwd met grote tropische tuinen. Slenterend door smalle straatjes in de oude stad komen we langs “Non Solo Pizza”.

Een oudere vrouw roept ons naar binnen en begint uit te leggen welke pizza’s ze heeft en welke maten. Tegen Di Mama durven we geen nee zeggen, dus delen we een pizza. Tegen beter weten in, vragen we na deze tweede lunch waar we het lekkerste Italiaanse ijs kunnen eten. Volgens Di Mama moeten we naar Living Garden aan de haven.

Niet echt een Italiaanse naam maar het blijkt een prima adres om een hoorntje te halen. Als bonus ligt de ijssalon ook nog eens dicht bij het fietspad. Na deze versnaperingen gaan we verder naar het eindpunt in Ospedaletti. Nogmaals gaat het fietspad door een tunnel (inclusief een verrassing) om uit te komen bij de laatste boulevard. Zittend voor het oude stationsgebouw gelegen aan zee, bereiden we ons voor op de terugweg van 24 kilometer.

Het beste fietspad aan zee van Europa?

Zonder twijfel is dit een van de beste fietspaden aan zee in Europa. Je kunt op meerdere plekken naar het strand en Italiaanse lekkernijen vind je letterlijk op elke hoek. Het unieke klimaat zorgt ervoor dat een bezoek het hele jaar mogelijk is. Sterker nog, we raden aan om juist niet in de zomer dit fietspad te bezoeken omdat de prijzen van accommodaties in dit gebied nogal kunnen oplopen. Het autovrije fietspad ligt dicht bij Frankrijk. Zodat je vanuit daar een dag naar Italië kan komen om te fietsen.

Meer informatie? Ga naar de officiële website over dit fietspad: https://www.pistaciclabile.com/

Camperplaats

Wij hebben onderstaande camperplaats gebruikt om Pista Ciclabile Della Riviera Liguria te fietsen:

Campeggio Camper il Pozzo
Via Gaetano Salvemini,
18017 San Lorenzo al Mare IM
GPS: 43.855514, 7.96053
Link naar Campercontact
Link naar Park4night
Details: de camperplaats ligt op 500 meter van de start van het Pista Ciclabile Della Riviera Liguria

Camping

Campeggio Il Persiano ligt op 2.3 kilometer van de start van het fietspad, op de terugweg moet je 80 hoogtemeters klimmen. Ga voor meer informatie naar de website van ACSI Eurocampings Il Persiano

Parking 

Via alla Stazione, 2
18017 San Lorenzo al mare IM
GPS: 43.85361, 7.965574
Details: direct aan het fietspad betaald parkeren. Fietsverhuur bij Nolo Bici

Foto’s Pista Ciclabile Della Riviera Liguria

Een gedachte over “Pista Ciclabile Della Riviera Liguria fietsen nabij San Remo

Reacties zijn gesloten.

error: Kopiëren is uitgeschakeld