Fietsen aan de Atlantische kustFrankrijk

Fietsen in Lacanau net achter Bordeaux

Wil je vlak fietsen in Lacanau? Er liggen diverse fietsroutes bij Lacanau Ocean. In deze blog bespreken we twee fietsroutes (rondjes) vanaf een camping bij Lacanau. 

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Lacanau

Aan de Franse Zuid-Westkust op 1100 kilometer van Utrecht ligt de gemeente Lacanau. Deze gemeente is gelegen in het departement Gironde in de regio Aquitanië.

De fietsmogelijkheden in dit gebied net achter Bordeaux zijn eindeloos. Overal slingeren autovrije geasfalteerde fietsroutes achter de kustlijn door aangeplante dennenbossen. Deze bomen zorgen voor voldoende schaduw. Dit maakt Lacanau een goede locatie om te fietsen in de zomer. 

Fietsen in Lacanau of Lacanau Ocean?

Op de kaart staan plaatsen als Lacanau en Lacanau Ocean, Carcans en Carcans Plage, Hourtin en Hourtin Plage. De plaatsnamen met Plage of Ocean erachter zijn kustdorpen

De sfeer in de kustdorpen aan de Atlantische zee is in de zomer uitstekend. Er zijn diverse strandbars en het strand wordt bewaakt door de kustwacht. In de winter zijn de stranddorpen nagenoeg verlaten.

Routes

We bespreken twee fietsroutes bij Lacanau. Beide routes zijn rondjes. De eerste route (paars) gaat in noordelijke richting naar Lac de Hourtin en is 43 kilometer. De tweede route (oranje) gaat in zuidelijke richting Arcachon en is 80 kilometer. We vertellen ook hoe je deze route kan inkorten.

Fietsroute 1: Lacanau Ocean richting Lac de Hourtin (43 KM) 

Ons vertrekpunt is camping Le Tedey. Vanaf daar fietsen we over de Vélodyssée Lacanau Océan – Hourtin Plage. Deze etappe van de Eurovelo 1 gaat over een geasfalteerd fietspad op en neer door de duinen. De fietsroute is bochtig en we genieten van de korte en verrassende steile klimmetjes. Om daadwerkelijk een glimp op te vangen van Lac de Hourtin gaan we naar het dorp Maubuisson.

Vervolgens fietsen we naar Carcans Plage om bij de zee te kijken. Er liggen tientallen surfers in het water om de hoge golven te bedwingen. Moeten wij dat ook eens proberen? Voordat we onze fietsen kunnen inwisselen voor surfplanken beginnen we aan de terugweg.

We kiezen een westelijke variant van de Vélodyssée die dichter bij de kust loopt. Deze route van 11 kilometer ligt tussen Carcans Plage en Lacanau-Ocean. De ondergrond bestaat uit betonnen platen en het fietspad is erg smal. De zee ligt verstopt achter hoge zandduinen en is alleen hoorbaar. 

Aangekomen in Lacanau-Ocean gaan we retour naar camping Le Tedey. De fietsnavigatie geeft aan dat het rondje 43 kilometer en bijna 300 hoogtemeters telt. Toch niet helemaal vlak, maar dus wel over autovrije fietspaden

Fietsroute 2: Lacanau Océan naar Bassin d’Arcachon (80 KM)

Ben je een kilometervreter? Gelukkig kan je in de omgeving van Lacanau ook eenvoudig lange fietstochten maken. We bespreken een rondje van 80 kilometer.

Na vertrek bij camping Le Tedey komen we op de voie verte Bordeaux – Lacanau Ocean. Over deze voie verte van 68 kilometer kan je naar Bordeaux fietsen. Voor een dagfietsroute is dit te ver. Daarom hebben wij andere plannen en volgen we de voie verte in de richting van Lacanau Ocean.

Daar aangekomen stappen we over naar de Vélodyssée Lacanau – Lege-Cap Ferret etappe. Het fietspad is rustig en wordt voortdurend omringt door naaldbomen. Net voor Bassin d’Arcachon verlaten we de Vélodyssée bij Lege.

Onze volgende stap is fietsen over voie verte Lacanau – Ares. Deze voie verte is een voormalig spoorlijn getransformeerd tot fietspad. Het kaarsrechte oude spoor gaat door aangeplante bossen en doet ons denken aan een fietssnelweg. Na 22 kilometer nemen we de afrit Lacanau. De voie verte gaat nog 38 kilometer verder naar Hourtin.

Na 4 uur en 18 minuten fietsen zijn we terug op camping Le Tedey. We hebben 223 hoogtemeters overwonnen en gemiddeld 18.3 km/h gereden.  

Dit rondje inkorten?

Wil je dit fietsrondje inkorten? Op de vélodyssée tussen Lacanau en Lege cap Ferret kun je ter hoogte van Le Porge-Ocean fietsen over Piste cyclable du Gressier, van Le Porge-Océan naar La Porge (centrum) waar je aansluiting vindt op de voie verte Lacanau-Ares. Deze horizontale verbinding is ongeveer 9 kilometer fietsen.

Camping

Onze uitvalsbasis voor fietsen in Lacanau is Camping le Tedey. Deze camping is niet alleen strategisch gelegen ten opzichte van de fietspaden, maar ligt ook direct aan het meer van Lacanau. We vonden het heerlijk om te kamperen midden in het bos. Zelfs in het laagseizoen was de campingwinkel geopend.

Ga voor meer informatie over deze camping naar de website ACSI Eurocampings Le Tedey.

Camperplaats

Sta je met een camper liever op een camperplaats? Kies dan voor Aire de Camping-Car du Huga in Lacanau om te fietsen in de omgeving van Lacanau:
Link naar Campercontact
Link naar Park4night

Hotels en andere accommodaties

N.t.b.

error: Kopiëren is uitgeschakeld