BlogSpanje

Mooiste Via Verde van Spanje & Lezersvraag

Wat is de mooiste Via Verde van Spanje? Na het fietsen van 25 oude spoorlijnen hebben wij wel een idee. Om onze keuze toe te lichten, bespreken we eerst een aantal vooroordelen die wij hadden.

Hoe meer tunnels, hoe beter?

Toen we begonnen met het fietsen van Vias Verdes was onze eerste gedachte dat de mooiste Via Verde van Spanje, wel een oude spoorlijn met veel tunnels moest zijn. Het is natuurlijk ontzettend gaaf om, geholpen door tunnels, vlak te fietsen in de meest bergachtige omgevingen. En dat is het ook.

Maar zoals we bespreken in ons boek “Fietsen als een trein over oude spoorlijnen in Zuid-Spanje”, zijn spoortunnels niet altijd leuk. Vooral de lange, onverlichte tunnels, die flauwe bochten maken, zijn doodeng.

mooiste via verde van Spanje
Hoe lang is deze donkere tunnel?

De soms honderd jaar oude tunnels zijn vochtig, koud en de ondergrond is vaak (door vocht) in slechte staat. Van tevoren weet je meestal niet hoe lang de tunnel is. Je lichaam en geest gaan vanzelf protesteren als je omsloten wordt door totale duisternis. Zelfs een goede hoofdlamp verhelpt dit gevoel niet.

Hoe meer kilometers, hoe leuker?

Onze tweede aanname was dat langere Vias Verdes spectaculairder waren dan korte Vias Verdes. Een lange Via Verde is meer een bezoek waard dan een korte variant. In de praktijk bleek echter dat het bezoeken van Vias Verdes met een lengte van meer dan pakweg 40 kilometer, een stuk ingewikkelder was.

De meeste fietsers komen met eigen vervoer en moeten daarom aan het einde van de dag retour naar hun startpunt. Dit betekent dat je moet kiezen welk stuk van een Via Verde je (als eerst) gaat verkennen. Hierdoor probeer je vooraf in te schatten welk gedeelte van de Via Verde het meest spectaculair is, maar dit bleek niet zo eenvoudig te zijn.

Ook zijn we van mening dat de kans op omleidingen en minder interessante stukken groter wordt, als de afstand toeneemt.

mooiste via verde van Spanje
Kans op omleidingen wordt groter

Gelukkig hadden we voldoende tijd en konden we alle stukken van een Via Verde ontdekken. Achteraf bleek regelmatig dat onze eerste inschatting van het spectaculaire stuk volledig onjuist was. Wil je dit voorkomen? Lees dan ons boek, daarin delen we onze ervaringen met 20 Vias Verdes in Zuid-Spanje.

De mooiste Via Verde van Spanje 

Het is lastig kiezen maar de mooiste Via Verde van Spanje is wat ons betreft Via Verde FC. Guadix-Almendricos (Baza-Valle del Almanzora) oftewel Via Verde del Almanzora. Deze oude spoorlijn in Oost-Andalusië vindt zijn weg door verrassende landschappen. De afgelopen jaren is het fietspad aan beide kanten verlengd tot 98 kilometer.

via-verde-guadix-almendricos-valle-del-almanzora-fietspad
Via Verde del Almanzora, de mooiste Via Verde van Spanje?

Tijdens het fietsen vielen onze monden telkens open van verbazing. De bijzondere landschappen die we doorkruisten hadden we nooit eerder gezien. Badlands, een halfwoestijn en op de achtergrond prachtige witgekalkte dorpen.

mooiste via verde van Spanje
Verrassende landschappen op Via Verde del Almanzora

Welke via verde van Spanje vind jij het mooiste?

Ben je het met ons eens? Of juist niet? Stuur een bericht naar info@fietsperspectief.nl met welke via verde jij het mooiste vond. De reacties (eventueel met foto’s) zullen we (in overleg) hieronder plaatsen.

error: Kopiëren is uitgeschakeld