Fietsen in Auvergne-Rhône-AlpesFrankrijk

Ontdek hoe je de Dolce Via fietst vanaf een camping

We kiezen uit drie campings de beste Dolce Via camping en beschrijven hoe we de Dolce Via fietsen in drie etappes. Bekijk onze foto’s en ontdek welke etappe het mooiste is.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Fietsroute Dolce Via

Dolce Via laat je fietsen over de restanten van oude spoorlijnen in de Ardèche. De fietsroute van 90 kilometer gaat van La Voulte sur Rhône naar Le Cheylard. Vanaf daar splitst de route zich. Het ene deel gaat naar Saint-Agrève en het andere gedeelte naar Lamastre. Op de kaart hieronder zijn drie campings en een camperplaats weergegeven alsmede de fietsroute zelf.

Strategisch gelegen campings

Wij zochten de meest strategisch gelegen campings aan de Dolce Via om meerdere etappes te fietsen. De best gelegen Dolce Via camping is wat ons betreft de camping in Le Cheylard. Deze camping ligt in het typisch Franse stadje Le Cheylard, dat het hart vormt van de Dolce Via.

Andere mogelijkheden zijn de camping in Les Ollières-sur-Eyrieux of de camping nabij La Voulte-sur-Rhône. Alle Dolce Via campings hebben hun eigen karakter en faciliteiten. Zo beschikt bijvoorbeeld de camping in Le Cheylard niet over een zwembad. 

Voor camperaars is deze betaalde camperplaats direct aan de Dolce Via de beste uitvalsbasis voor fietstochten.

Dolce Via – Le Cheylard richting La Voulte sur Rhône (48 KM)

Vanaf de camping in Le Cheylard maken we drie fietstochten op de Dolce Via. Het gedeelte van de Dolce Via tussen Le Cheylard en La Voulte sur Rhône is 48 kilometer lang en gaat door een ruige omgeving. We volgen de wilde rivier Eyrieux. Sommige delen van de route zijn geasfalteerd maar vaak is de ondergrond onverhard wat op de meeste plekken goed fietst.

Regelmatig stoppen we om naar het spectaculaire uitzicht te kijken. De met bossen begroeide bergwanden worden afgewisseld met imposante rotsen. Tussendoor staan op groene velden koeien en paarden te grazen voor een oude zijdespinnerij.

De Dolce Via is op dit stuk volledig autovrij en dat fietst heerlijk ontspannen. Bij de pétanque baan van Les Ollières sur Eyrieux pauzeren we. Er is een toiletgebouwtje met ook koel water voor in onze bidons. Hier maken we gretig gebruik van want de temperatuur is inmiddels opgelopen tot een graad of 35. De Dolce Via loopt nog 20 kilometer verder door maar wij keren hier om en klimmen terug tot aan onze Dolce Via camping.

Dolce Via – Le Cheylard richting Lamastre (18 KM)

Op het 18 kilometer lange gedeelte van Le Cheylard naar Lamastre moeten we aan het begin flink klimmen, maar dan wel door een fantastische omgeving met prachtige uitzichten op de bergen. Het pad is grotendeels onverhard en op sommige plekken iets te kiezelig naar onze smaak.

Langzaam klimmen we omhoog en krijgen steeds meer te zien van de omgeving die typisch is voor de Ardèche: rotsen, bergen, bomen met daarboven een felblauwe lucht. Na twaalf kilometer stijgen, beginnen we aan de afdaling tot aan het gezellige stadje Lamastre. We fietsen een rondje en beginnen aan de terugweg, waar we eerst starten met een klim. 

Dezelfde weg terug fietsen is hier een genot. We verheugen ons op de uitzichten die gaan komen. Wel is het flink zweten maar door de zon ziet alles er ook nog mooier uit.

Onderweg moeten we lachen om het logo van La Dolce Via: een blije geit op een fiets. Het afdalen over losse kiezelsteentjes is soms wat lastig, maar het is met onze smalle fietsbanden net te doen. Na 40 kilometer en 544 hoogtemeters zijn we weer terug bij onze Dolce Via camping Le Cheylard.

Dolce Via – Le Cheylard naar Saint-Agrève (25 KM)

Het gedeelte van de Dolce Via tussen Le Cheylard en Saint-Agrève is bijna 25 kilometer lang en behoorlijk steil, er wordt gestegen van 430 meter naar 1050 meter.

Het is warm en het stijgen kost ons dan ook behoorlijk wat litertjes zweet. Maar zoals we het ook bij de andere trajecten van de Dolce Via hebben geleerd, krijgen we de mooiste uitzichten voorgeschoteld. Rechts van ons hebben we een ruige bergwand die ooit voor de trein is uitgehakt. Links bevindt zich de groene vallei van de Eyrieux waar ook de D121 loopt.

We genieten intens van de prachtige vergezichten, tunnels en bruggen. Het uitzicht wordt steeds spectaculairder en de terugweg is een heerlijke beloning voor de verzuurde beenspieren.

Handige Tips:

  • Zoals je op de foto’s ziet dragen we een fietshelm. Dit is in Frankrijk voor volwassenen niet verplicht, maar wel aan te raden, bekijk hier onze goede en betaalbare fietshelm;
  • Er bevinden zich nog veel meer campings in de buurt van dit fietspad. Op deze website vind je het meest complete aanbod van campings in de Ardèche;
  • Wil je alles weten over de Ardèche? Bestel dan de ANWB Extra Ardeche, Tarn, Cevenne reisgids. Hierin worden naast diverse routes door het gebied en veel praktische tips over hotels, campings en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden besproken die je tijdens je vakantie niet mag missen;
  • Wil je op andere plekken vlak fietsen in Frankrijk? In dit artikel delen we 8 campings in Frankrijk direct gelegen aan vlakke fietsroutes.

Een gedachte over “Ontdek hoe je de Dolce Via fietst vanaf een camping

Reacties zijn gesloten.

error: Kopiëren is uitgeschakeld