Blog

6 opmerkelijke Via Verde tunnels en viaducten in Spanje

Bij het fietsen van een Via Verde in Spanje gaan we regelmatig door lange tunnels en over hoge viaducten. Ooit zijn deze bouwwerken aangelegd voor de stoomtrein. Des te bijzonderder is het om nu over deze oude constructies te trappen.

Vaak ben je op zo’n sierlijke brug helemaal alleen en heb je alle tijd om naar de elegante vormen en details te kijken. Waar de meeste bouwwerken ontzag opwekken, leiden ze ook regelmatig tot vrees. Hieronder delen wij de 6 meest opmerkelijke tunnels en viaducten.

  1. Uitzi tunnel Via Verde Plazaola
  2. Diverse viaducten bij via verde del Aceite
  3. Boogbruggen over het spoor bij o.a. Via Verde Baeza-Utiel Reolid-Segura
  4. Viaducto de Coripe bij Via Verde de la Sierra
  5. Amadorbrug Via Verde de la Jara
  6. De tunnels van Via Verde de Alcoy

1. Uitzi tunnel Via Verde Plazaola

Zoals bij alles in het leven heb je bij spoortunnels ook baas boven baas. Wij vonden een spoortunnel van 1000 meter enorm lang, totdat we afgelopen februari fietsten door een loodrechte tunnel van 2.7 kilometer bij Via Verde Plazaola in de regio Navarra.

Halverwege kwamen we een wandelaar tegen die, van uitgaande dat zij dezelfde weg terugloopt, meer dan een uur wandelt door deze donkere, koude, vochtige buis.

De tunnel leek op sommige plekken meer op een druipgrot door het vele water dat al decennialang via de wanden naar beneden stroomt. Voorlopig zal dit voor ons de langste spoortunnel zijn, want de Uitzi tunnel is de langste tunnel van alle Spaanse Vias Verdes.

2. Diverse viaducten bij via verde del Aceite

De aanleg van het “olijventreintje” duurde 14 jaar wegens geografische vraagstukken. Als we fietsen over Via Verde del Aceite wordt ons duidelijk dat een paar van deze vraagstukken zijn opgelost door het spannen van enorme stalen viaducten.

Een aantal bruggen is ontworpen door het Franse bedrijf Daydé et Pillé, die volgelingen waren van Eiffel. Het grote verschil met andere spoorbruggen is dat deze stalen viaducten geen bodem hebben anders dan spoorbielzen.

Tussen de houten balken die al behoorlijk op leeftijd zijn, bevinden zich grote spleten waartussen de afgrond duidelijk zichtbaar is.

3. Boogbruggen over het spoor bij o.a. Via Verde Baeza-Utiel Reolid-Segura

Over de oude spoorlijnen zijn regelmatig sierlijke boogbruggen gebouwd die wij weleens voor de grap met de Arc de Triomphe vergelijken. Fietsend over de Vias Verdes geven deze boogbruggen door hun vorm het effect van een verrekijker. Zeker als ook de spoorbaan licht oploopt zoals bij Via Verde Reolid Segura, is het alsof we fietsen door een monokijker.

Soms zijn de boogbruggen nog in gebruik voor landbouwvoertuigen en rijdt er een tractor overheen. Op warme dagen of bij regen zijn deze bruggen de ideale schuilplaats tegen zon of water.

4. Viaducto de Coripe bij Via Verde de la Sierra

Spoorbruggen zijn vaak beter te bewonderen van een afstand dan wanneer je er zelf overheen fietst. De populaire Via Verde de la Sierra heeft niet alleen ontzettend veel tunnels, maar ook een aantal indrukwekkende viaducten. Het bouwwerk dat het best te bewonderen is? Viaducto de Coripe van 237 meter lang.

Direct na het oversteken van deze brug kan je middels een pad richting een grote oude eikenboom. Op de weg daarnaartoe kun je het viaduct goed bekijken. Het bouwwerk heeft 9 bogen en gaat over rivier de Guadalporcún.

Leuk om een foto te maken terwijl je fietspartner over het viaduct gaat.

5. Amadorbrug Via Verde de la Jara

Rivier de Taag stroomt van oost naar west. Meermaals hebben we met de camper gereden over bruggen over deze rivier. Bij Via Verde de la Jara kregen we de kans om te fietsen over deze indrukwekkende rivier. Nergens waren auto’s en vrachtwagens.

De Amadorbrug van 365 meter lang ligt midden in de natuur. De brug heeft 11 bogen en is op het hoogste punt 60 meter. Het is een gigantisch bouwwerk dat elegant oogt, ondanks dat het van beton is gemaakt. De brug is prachtig omdat hij een flauwe bocht maakt en daardoor in volle glorie te aanschouwen is vanaf de Via Verde.

6. De tunnels van Via Verde de Alcoy

De Via Verde de Alcoy heeft een lengte van 10 kilometer waarvan 3 kilometer bestaat uit tunnels. Toen we de één na laatste lange tunnel verlieten, wachtte ons een verrassing: opeens fietsten we naast de A7 snelweg.

Deze vierbaans autoweg kwam uit dezelfde berg als waar wij doorheen waren gefietst. Uiteraard hadden we daar in de berg niets van gemerkt en dat maakt het des te opmerkelijker.

error: Kopiëren is uitgeschakeld