Fietsen in Bourgogne-Franche-ComtéFrankrijk

Voie verte Santenay Nolay

Voie Verte Santenay Nolay fietsen? We delen onze ervaring, foto’s, camping en tips over deze Voie Verte in Frankrijk.

Door op onderstaande onderwerpen te klikken kom je direct bij informatie over:

Bestemming

Een Voie Verte is een Franse benaming voor een pad exclusief bestemd voor niet gemotoriseerd verkeer. Voie verte Santenay Nolay is een oude spoorlijn omgebouwd tot fietspad in de Bourgogne. De route is gelegen in de omgeving van Beaune, nabij de stad Dijon, in het departement Côte-d’Or op 750 kilometer van Utrecht.

Route

Voie Verte Santenay Nolay ligt tussen de dorpjes Santenay en Nolay en heeft een lengte van 13 kilometer. Over een keurig geasfalteerd pad klim je geleidelijk door de wijngaarden van de Côte de Beaune. Het gebrek aan afslagen maakt deze fietsroute perfect voor het hele gezin.

Voie verte Santenay Nolay fietsen

We fietsen Voie Verte Santenay Nolay als avondetappe vanaf camping de Santenay. Deze camping ligt slechts 400 meter van dit fietspad.

Goede work-out

Vanaf de start moeten we direct klimmen. Terwijl we kracht zetten op de pedalen,  genieten we van het uitzicht op plekken waar bomen of struiken het zicht niet blokkeren. We worden omringd door oplopende heuvels met ontelbare wijnstokken in de avondzon. Her en der in het landschap liggen kleine dorpen. Bij elke ademteug proeven we wijn.

Voie verte Santenay Nolay
Spoorgeschiedenis Voie verte Santenay Nolay

Hoewel we alleen maar wijnstokken zien, is de aanleg van dit enkelspoor te danken aan ijzermijnen (bij Nolay), steenkool (bij Epinac) en olieschalie (bij Autenois). Om deze producten te vervoeren werd in 1860 toestemming gegeven om een spoorlijn van 58 kilometer aan te leggen tussen Santenay en Étang-sur-Arroux, via Nolay, Epinac en Autun.

voie verte Santenay Nolay

Door eerder aangelegde sporen kon de trein van Chagny naar Nevers. Op 13 juni 1870 werd het traject door de eigenaar, Compagnie des chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée (PLM), geopend voor treinverkeer.

Op 30 september 1979 sloot de SNCF de lijn Autun-Chagny voor passagiersvervoer. Het goederenverkeer op het traject Epinac Chagny ging tot 1987 door. Pas in 2008 wordt besloten om een Voie Verte aan te leggen. 

Station Nolay

Langzaam komen we aan bij het oude station van Nolay. De klim met een stijgingspercentage van net geen 1.5 procent heeft ons van 208 meter naar 380 meter hoogte gebracht.

Ons oog valt bij het stationsgebouw op een informatiebord. De tekst is in het Frans de foto’s geven een mooi beeld.

Voie verte Santenay Nolay

De middeleeuwse plaats Nolay ligt in een vallei waardoor een bezoek een hoop extra hoogtemeters oplevert.

Dus fietsen we door en gaan met de Cormot, een mooi stenen spoorviaduct, over de rivier La Cosanne. We maken een lange, flauwe bocht om Nolay heen en zien, net voordat we omkeren, de tweede spoorbrug, de Rochabec.

Het is mogelijk om vanaf hier verder te fietsen naar Autun, maar de Voie Verte is tot op heden nog niet voltooid. 

Na klimmen komt afdalen

Op de terugweg hoeven we niet te trappen en rollen we vanzelf naar beneden. Op dit tijdstip komen we geen andere fietsers tegen. We genieten van het autovrije fietspad en voldaan komen we terug bij de camping. Hoogtijd voor een glaasje wijn? 

Camping

Camping de Santenay is de perfecte uitvalsbasis voor de mooiste fietsroutes in Bourgogne. De camping verhuurd diverse accommodaties. Ga voor meer informatie over deze camping naar de website ACSI Eurocampings de Santenay.

Met de CampingCard ACSI kampeer je hier voor slechts 17 euro per nacht in het laagseizoen. Bestel de kaart direct in de ACSI Webshop.

Parking

Parkeerplaats aan de Voie Verte in Nolay
Av. Carnot
21340 Nolay
GPS: 46.94885, 4.637382
Details: Overnachting met camper mogelijk. 

Andere fietsroutes en tips

Voie Verte Nolay Santenay sluit aan op de la voie des vignes (wijnfietsroute) en de Eurovelo 6 Santenay-Chalon sur Saone.  

error: Kopiëren is uitgeschakeld