BlogItalië

Fietsen bij het Gardameer over Peschiera Mantova Ciclabile

Wil je fietsen bij het Gardameer? Vanaf camping Bella Italia fietsen we over een Pista Ciclabile: een autovrij fietspad van 42 km tussen Peschiera en Mantova. In dit artikel delen we onze fietservaring.

La Littorina

In 2000 werd een fietsroute aangelegd op de restanten van een voormalig spoortracé tussen Mantova en Peschiera. Het oude spoortracé volgde vanaf het vestingstadje Peschiera del Garda de linkeroever van rivier de Mincio en was operationeel tussen 1934 en 1996.

La Littorina, een korte trein die qua uiterlijk best veel weg had van een autobus, vervoerde over het korte traject zowel goederen als passagiers. Tegenwoordig is het fietspad onderdeel van een veel langer traject. Fietsers van de Eurovelo 7 Sun Route, worden op hun 7700 kilometer trip tussen de Noordkaap en Malta over dit pad gestuurd.

We gebruiken het fietspad om een dagje te fietsen bij het Gardameer.

Startpunt

Het Gardameer is een prachtige locatie voor een vakantie. Des te leuker is het als je vanaf je vakantieadres een mooie fietstochten kan maken. Camping Bella Italia ligt niet alleen direct aan het Gardameer maar ook op slechts 2.6 kilometer van dit fietspad.

Deze familiecamping beschikt over kampeerplekken maar ook over luxe stacaravans, bungalows en zelfs appartementen. Alle accommodatie types kunnen eenvoudig gereserveerd en geboekt worden bij Suncamp.

In het laagseizoen kan je hier kamperen met de CampingCard ACSI vanaf 27 euro per nacht. 

Een Italiaanse zondag

Eenmaal op het fietspad is onze eerste gedachte: wat een fijn pad! Het is breed en geasfalteerd en breed. Op deze zondagmiddag fietsen veel andere mensen over de Peschiera Mantova Ciclabile. Continu volgen we de rivier Mincio.

In het middeleeuwse dorp Borghetto is het een drukte van belang. De terrasjes aan het water zijn goed gevuld, alle parkings lijken vol en de ijsjes vinden gretig aftrek. Borghetto is verkozen tot i borghi più belli d’Italia, oftewel een van de mooiste dorpen van Italië. Met de fiets aan onze hand proberen we door de mensenmassa te komen om het dorpje te verkennen.

Terug op het fietspad zijn we een paar kilometer verderop getuigen van een Italiaanse bruiloft die plaatsvindt in een bos. We tuffen rustig door en nemen de tijd om lekker om ons heen te kijken. De route wordt omgeven door morene heuvels en eindigt op de Povlakte. Het licht glooiende landschap is prachtig groen.

Trouwens, voor wie denkt dat ‘jeu de boules’ iets typisch Frans is, heeft het mis. Op een jeu de boules baan aan het fietspad spelen een paar Italianen een fanatiek potje. 

Ontspannen fietsen

Kortom, het fietsen aan rivier de Mincio is ontspannen en gezellig. Het fietspad is plat, autovrij en door de ondergrond van asfalt kwalitatief één van de beste fietsroutes van Italië. Dus ben je in de buurt en wil je fietsen bij het Gardameer, breng dan zeker een bezoek aan dit fietspad. 

Website over het fietspad waar ook gratis de GPX route is te downloaden:
lombardia.it/it/itinerari/ciclabile-del-mincio

Meer informatie over het spoortraject:
De Littorina – La Littorina del Mincio

Parkings

Zoek je parkeerplaats of een camperplaats in de buurt van dit fietspad? Onderstaande locaties liggen iets van het Gardameer af en zijn eenvoudig te bereiken. 

Camperplaats
Camperisti di Monzambano
Via degli Alpini, 9/a
46040 Monzambano MN
GPS: 45.389792, 10.692985
Details: een goed verzorgde camperplaats en geschikt startpunt om te fietsen bij het Gardameer.

Parking auto’s
Via degli Alpini, 8
46040 Monzambano MN
GPS: 45.389069, 10.694423

Foto’s Peschiera Mantova

error: Kopiëren is uitgeschakeld