Top 10 fietsroutes in Limburg + startpunten
Uit honderden kilometers die wij hebben gefietst in Limburg hebben wij een top 10 fietsroutes in Limburg samengesteld. Ontdek de allermooiste routes.
Fietsen in Limburg:
Fietsen in Limburg is ontzettend populair. Ook wij reizen graag naar deze gastvrije provincie om de mooiste fietsroutes te maken. Om andere fietsers te helpen, hebben we een top 10 met de allermooiste fietsroutes in Limburg gemaakt. Sommige routes hebben we zelf bedacht, andere zijn bestaande en bewegwijzerde fietsroutes.
Daarnaast delen we de best gelegen startpunten bij deze fietsroutes. Dit zijn strategisch gelegen parkeerplaatsen, campings, vakantieparken en hotels.
Deze top 10 fietsroutes in Limburg bespreken we van boven naar beneden, oftewel van Noord-Limburg naar Zuid-Limburg. Bij elke fietsroute delen we de hoogtepunten en geven we een aantal tips.
Top 10 fietsroutes in Limburg:
- Mookerplas route bij Plasmolen
- Duits Lijntje bij Gennep
- Fietsroute door Nationaal Park De Maasduinen
- Fietsen door Venlo en Horst aan de Maas
- Rondje Maas, Leudal en de Heldense Bossen
- Beekdaelen fietsroute
- Fietsroute langs Geul en Gulp
- LF6 fietsroute van Maastricht naar Aachen
- Wijnfietsroute vanuit Noorbeek
- Vaalserberg op en af route
1. Mookerplas route bij Plasmolen
Voor de eerste heuvels hoef je niet ver in Limburg. In de kop van Noord-Limburg bij het dorpje Plasmolen vind je de eerste fietsroute van onze top 10. Vanaf hier maken we een knooppunt fietsroute langs de Mookerplas, de Sint Jansberg, de Mookerheide en de Maas.
Wij raden iedereen aan om de St. Jansberg te beklimmen, gelegen tussen knooppunt 42 en 61. Daar waan je je even kort in het buitenland. Om meer kilometers te maken, fietsen we ook door het uitgestrekte Reichswald. In 2020 zijn er in dit gebied nog veel meer fietsmogelijkheden bij gekomen door de opening van de fietsbrug de Maasover.



Beste startpunten:
Deze gezellige camping in Plasmolen direct aan de Mookerplas is de perfecte uitvalsbasis voor de leukste fietstochten. Het kampeerterrein beschikt over allerlei accommodaties en heeft ook speciale plekken voor campers (camperplaatsen). In het laagseizoen betaal je met een Campingcard 21 euro per nacht. Een andere mogelijkheid is dit vakantiepark in Plasmolen. Je auto parkeren kan op deze parkeerplaats in Plasmolen.
2. Duits Lijntje bij Gennep
Voor veel fietsers spreekt het Duits Lijntje tot verbeelding. Deze oude spoorlijn uit 1878 tussen Boxtel en Wesel was ooit onderdeel van de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg. Nu proberen fietsers en wandelaars de restanten van het opgeheven spoortracé te volgen. Maar dat is in het volgebouwde Nederland niet zo makkelijk.
In Limburg tussen Gennep en Hommersum (Duitsland) is de oude spoorlijn misschien wel het beste omgebouwd tot fietspad. Door de knooppunten 51, 52, 53 te volgen fietsen we ongeveer vijf kilometer over het oude spoor. Een bijzondere fietsroute die door de spoorwegrestanten en informatieborden zeker de moeite waard is.
Gennep is een leuk historisch stadje om te bezoeken en een goede uitvalsbasis om de mooiste knooppunt fietsroutes te plannen. Zo kan je in noordelijke richting naar Plasmolen fietsen en in zuidelijke richting naar Nationaal Park De Maasduinen.



Beste startpunten:
Parkeer direct aan het Duits Lijntje op deze parking bij de Old Inn in Ottersum. Hier is ook een openbare (gratis) camperplaats. Deze camping in Ottersum ligt direct achter het oude spoortracé. Verblijfsaccommodaties in de omgeving huren doe je op dit recreatiepark net onder Gennep.
3. Fietsroute door Nationaal Park De Maasduinen
Op de derde plek in onze top 10 fietsroutes in Limburg staat fietsen door het Nationaal Park De Maasduinen. Dit rivierduinlandschap is het langste van Nederland. Door fietsknooppunten aan elkaar te rijgen, fietsen we zonder moeite vele kilometers door de natuur. Onderweg komen we onder andere langs het Reindersmeer, de Eckeltse Bergen en de Gemeentebossen van Bergen. De variatie in landschappen maakt dit natuurgebied uiterst interessant.



Beste startpunten:
In het noorden kan je terecht bij deze camping in Heijen. Onze favoriete plek voor een overnachting is deze vijfsteren sterrencamping in Afferden. Iets zuidelijker, ligt deze camping bij Well. Hier vind je ook een Landal Park. Parkeren kan op deze parkeerplaats in Afferden.
4. Fietsen door Venlo en Horst aan de Maas
Horst aan de Maas en Venlo zijn twee geweldige gemeenten om te gaan fietsen. In de omgeving van Horst zijn diverse fietsroutes uitgezet en ook Venlo heeft zijn uiterste best gedaan op de aanleg van leuke fietspaden. Tussen beide gemeenten varen opvallend veel pontjes over de Maas. Deze pontjes (Arcen-Lottum, Lottum-Lomm en Grubbenvorst-Velden) helpen je om prachtige fietsroutes te maken.
Ons mooiste fietsroute gaat vanaf Broekhuizen naar het Pontje Arcen-Lottum. Daar steken we over en gaan bij de kasteeltuin van Arcen verder over de Leeremarksche heide naar het Natuurgebied Zwart Water. Dan kort door het centrum van Venlo en via het pontje Grubbenvorst-Velden via de Rode Vennen terug naar Grubbenvorst.



Beste startpunten:
Dit is een leuke camping in Lottum. Je auto achterlaten kan op deze parkeerplaats bij Lottum of op deze parkeerplaats bij Schuifwater. Een kampeerauto kan je kwijt op deze leuke camperplaats nabij Lottum. Op dit populaire vakantiepark bij Arcen vind je huuraccommodaties en kampeerplekken.
5. Rondje Maas, Leudal en de Heldense Bossen (Baarlo – Kessel – Roermond)
Plaats vijf van onze top 10 fietsroutes in Limburg bevindt zich alweer in Midden-Limburg. Voor ons is dit één van de mooiste fietsroutes in Limburg. Onze route start in Baarlo, een dorpje net onder Venlo. Hier volgen we de Maas in de richting van Kessel. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht.
In het pittoreske Kessel nemen we natuurlijk even een kijkje bij Kasteel de Keverberg. Daarna gaat de route verder. Net na Kessel maakt de Maas een scherpe bocht. Vanaf de Musschenberg heb je werkelijk een schitterend uitzicht. De volgende stop is het altijd gezellige centrum van Roermond.
Daarna fietsen we op een meer westelijke lijn via het Leudal, de Kesselse Bergen en de Heldense Bossen weer terug naar Baarlo. Werkelijk een droomroute.



Beste startpunten:
Een perfect startpunt voor deze route is dit uitstekend beoordeelde vakantiepark in Roggel. Je vindt hier zowel een gezellige camping als diverse verblijfsaccommodaties. Wil je midden in de Heldense Bossen verblijven, dan kan je terecht bij deze camping in Helden. Reis je met een camper, bekijk dan zeker deze locatie bij Kessel en deze unieke camperplaats aan de Maas bij Neer. Je auto parkeren kan op deze parkeerplaats in Kessel.
6. Beekdaelen fietsroute (Schimmert)
De Beekdealen fietsroute ontdekken wij per toeval. Deze bewegwijzerde fietsroute van 51 kilometer ligt achter Maastricht Airport, Geleen en Sittard. Voor ons was dit een onbekend gebied, maar al snel kwamen we erachter dat je hier heerlijk kan fietsen.
Midden in de Zuid-Limburgse natuur gaan we Heuveltje op, heuveltje af. Onderweg komen we door een van de meest hooggelegen dorpen van Nederland: Schimmert. Als je de Beekdaelen route helemaal fietst, dan moet je rekenen op zo’n 200 hoogtemeters. De officiële fietsroute is opgedeeld in een Zuidlus en een Noordlus.



Beste startpunten:
Een strategisch gelegen camping voor deze fietsroute is deze camping bij Schinnen. Ben je op zoek naar verblijfsaccommodatie, dan kan je terecht bij dit Landel park bij Valkenberg. Liever verblijven in een hotel, dan is dit hotel bij Doenrade een goede uitvalsbasis t.o.v. de route.
7. Fietsroute langs Geul en Gulp (Valkenburg)
De top 10 fietsroutes in Limburg komt nu toch echt in Zuid-Limburg terecht. Wij hadden het idee om tijdens de winter naar de kerstmarkt van Valkenburg te fietsen. Om een leuke fietsroute te maken, besluiten we om daarbij zo veel mogelijk de Geul en de Gulp te volgen.
Fietsen in Limburg in de winter is een bijzondere ervaring. Gelukkig zorgen de korte, steile klimmetjes ervoor dat we ons goed opwarmen. Onderweg komen we langs kastelen zoals het betoverende kasteel Schaloen.



Beste startpunten:
Deze camping bij Schin op Geul is een goede uitvalsbasis om te fietsen langs de Geul en Gulp. Een ander startpunt is dit vakantiepark bij Valkenburg. Op deze parking bij Stricht kan je de auto achterlaten.
8. Oude LF6 fietsroute van Maastricht naar Aachen
Maastricht en Aken liggen hemelsbreed maar 30 kilometer van elkaar. Wij volgen de oude LF6 route tussen deze twee mooie historische steden. Op sommige stukken is de LF6 nog bewegwijzerd. In 2017 waren er plannen om een trambaanfietsroute tussen Maastricht en Aken (video op Youtube) te realiseren. Deze fietsroute moest aansluiten op de Vennbahn. Helaas is dit project in 2024 definitief afgeschoten.


Beste startpunten:
Dit viersterren vakantiepark nabij Gulpen waar je ook kunt kamperen, ligt precies in het midden van deze fietsroute.
9. Wijnfietsroute vanuit Noorbeek
Iedereen kent Limburgse streekproducten zoals vlaai en zuurvlees. Anno 2025 hoort hier zeker ook Limburgse wijn bij. In Zuid-Limburg vind je meerdere wijngaarden. En wat is er leuker dan een rondje fietsen en tussendoor een wijntje proeven en kopen? Precies.
Noorbeek is een van de meest zuidelijk gelegen dorp van Nederland. Het is een heerlijk kneuterig gehuchtje met een prachtige kerk, een aantal cafés en een goede slagerij. Vanaf hier fietsen wij over fietsknooppunten eenvoudig naar verschillende wijngaarden in de buurt. Bijvoorbeeld wijndomein Guillaume of Wijndomein D’ Hunes.
Wil je een langere fietstocht maken, dan kan je fietsen naar Wijngoed Domaine Salamander, Wittemer Wijngaard of Wijndomein St. Martinus. Keuze genoeg dus.


Beste startpunten:
Een camping waar wij graag verblijven in deze camping in Noorbeek. In het laagseizoen betaal je hier met een Campingcard slechts 23 euro per nacht. Mocht je niet beschikken over een kampeermiddel, dan kan je terecht bij dit Landal Park in Noorbeek.
10. Vaalserberg op en af route
Het Limburgs Heuvelland is het meest zuidelijkste stukje Limburg. Hier zijn de heuvels het hoogst en de klimmetjes het langst. Uiteraard gaan we de Vaalserberg op fietsen. Dit is een van de zwaarste beklimmingen van Nederland. Als je vanaf de kant van Vaals start dan maak je 140 hoogtemeters in 3 kilometer. Een klein stukje is 8 procent.
Onderweg worden we ingehaald door verschillende e-bikers die ons succes wensen. Eigenlijk valt het ons alles mee, sommige korte klimmetjes op de weg ernaartoe zijn een stuk gemener. Bij het Drielandenpunt rusten we even uit.
Aan de achterkant van de Vaalserberg ligt eigenlijk een mooiere klim. Op de zogeheten Côte des Trois Frontières is het veel rustiger (geen auto’s). Terug gaan we over de Ligne 39. Een stukje oude spoorlijn waarover je nu kan fietsen.

Beste startpunten:
Wij starten op deze terrassencamping bij Epen waar je vanaf je standplaats een prachtig uitzicht hebt op de heuvels van Limburg. In het laagseizoen betaal je hier met een Campingcard slechts 23 euro p/n. Beschik je niet over een eigen kampeermiddel, dan kan je ook op dit vakantiepark direct aan de Vaalserberg terecht.
Verder lezen
- Naast deze top 10 fietsroutes in Limburg hebben we ook een top 10 heide fietsroutes in Brabant gemaakt;
- Ga je liever naar de achterhoek, bekijk dan onze: top 10 fietsroutes in Limburg + startpunten.